Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I natt tar ”Bäckis” nästa steg

Nicklas Bäckström är tillbaka i Washington för sin andra NHL-säsong – och natten mot lördag smäller det.
Premiär mot Atlanta på bortaplan.
”Bäckis” är frisk igen efter en förkylning och redo för spel.

Annons

Det var vid den här tiden förra året som den då 19-årige Nicklas bytte Gävle mot den amerikanska huvudstaden. Allt var nytt och pressen på klubbens första draftval två år tidigare var anmärkningsvärd.

Nu är han tillbaka – ett år äldre och bättre förberedd än förra gången. Men han skadade foten på en av de första träningarna, och när han efter ett par veckors vila äntligen kunde spela igen blev han sjuk.

Helgen innan premiären spenderades med feber i sängen.

Men i tisdags tränade han igen och kommer att bilda kedja med Alex Ovetjkin och Viktor Kozlov i premiären.

Förhoppningsvis har spelglädjen, som redan gett två mål på försäsongen, konserverats.

Och trots att ”Bäckis” bara spelat ett par träningsmatcher kan man räkna med att han är mer explosiv, mer sugen på slutspel och betydligt mer känd än i vintras.

– Stjärna? Det vet jag inte vad det är. I det här laget är alla viktiga, säger ”Bäckis” med ett skratt.

Men i år är det en annan press han har på sig – att leva upp till fjolårssäsongen som så när höll på att göra honom till Årets rookie. Ett problem han dock ser som ytterst litet.

– Jag sätter inte upp egna mål på det sättet, men det verkar dumt att göra det sämre än förra året. Jag hoppas att jag kan starta lite bättre och att vi kan gå längre i slutspelet. Men så mycket press känner jag inte.

Experterna är eniga – Capitals blir ett topplag i år. Till och med topp tre om man får tro dem. Och varför inte?

Laget avslutade förra säsongen storstilat och gick från nästa sista plats till slutspel efter nyår. Man har kvar sina största stjärnor som Alexander Ovetjkin och Alexander Semin och i år vet också de unga stjärnorna som Mike Green och just Bäckström vad som krävs direkt. Dessutom kommer stöttepelare som Chris Clark och Michael Nylander tillbaka efter skador.

– Vi spelade riktigt bra på slutet förra året så det är klart att vi tippas högre. Det är svårt att säga hur allas form är redan nu men de flesta ser vassare ut nu än då. Vi har en bra mix av äldre och yngre spelare.

Capitals inleder alltså säsongen precis som i fjol, borta mot Tobias Enströms Atlanta i natt. Laget laddade upp med en teambuilding-dag i onsdags.

– Vi hade hjälp av US Army. Det var riktigt häftigt faktiskt, säger ”Bäckis”.

Nu ska laget vara redo för start.

– Alla vet vad som krävs av var och en och alla har längtat efter att komma igång igen. Det ska bli riktigt kul med en ny säsong och i år möter vi dessutom alla lag i ligan, säger Bäckström.

Mer läsning

Annons