Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensa – då vill Brynäs få förtur till vaccination

Mitt i svininfluensatider ska Gefle IF avsluta sin säsong och Brynäs snart starta sin.

Sporten har kollat hur klubbarna hanterar situationen.

– Vi har erbjudit oss att hjälpa till med marknadsföring om spelarna får vaccinera sig lite tidigare, säger Brynäsläkaren Mats Liljedahl.

Annons

Brynäs spelar sin första elitseriematch torsdagen den 24 september – och en svininfluensa- epidemi i truppen är förstås inte önskvärd.

Klubbens läkare Mats Liljedahl har tagit initiativ för att minska risken för en sådan utveckling.

– Jag har själv tagit kontakt med landstinget och hört mig för om de är intresserade av vår hjälp vad gäller att få folk att gå och vaccinera sig. Och det lät positivt, säger Liljedahl.

– Vi kan och ska naturligtvis inte gå före de prioriterade grupperna. Men när det gäller allmänheten så skulle vi kunna få stå först i kön mot att hjälpa till med marknadsföringen kring vaccination.

– Vi sköter ju allt det praktiska själva, vaccinationen tar jag hand om.

– Tja, kanske via annonser i tidningen. En glad Dackell och Markström på bild när de vaccinerar sig. Det skulle kanske kunna få fler människor att göra samma sak, vem vet.

– Jag kommer att hålla kontakt med landstinget i den här frågan så får vi se.

Brynässpelarna vaccinerar sig varje år mot den vanliga influensan.

– Jag pratade faktiskt med infektionsläkaren Signar Mäkitalo förra året och frågade om han tyckte det var viktigt att ett elitidrottslag genomgick vaccination. Och det tyckte han. Det är att jämställa med ett företag.

Mats Liljedahl har också sett till att säkerheten kring hygienen i omklädningsrummet förstärkts ytterligare.

– Redan vid ingången sitter en behållare med handsprit uppsatt så att det blir en enkel sak att tvätta av sig direkt när man kommer utifrån.

– Sedan har vi redan handsprit och engångshanddukar i papper för handtorkning sedan tidigare.

Gefle IF har nio allsvenska matcher kvar och avslutar säsongen den 1 november. Klubben har än så länge inte vidtagit några särskilda åtgärder med anledning av svininfluensan.

– Vi är alltid noga med handhygien och dylikt för att undvika smitta bland spelarna. Men du är välkommen in i vårt omklädningsrum och titta på den miljö vi vistas i dagligen, säger tränaren Pelle Olsson.

– Vi är trångbodda och det är fuktigt, det står ständigt en avfuktare påslagen mitt på golvet. Det kanske inte direkt är nåt som gynnar undvikande av influensaspridning.

– Nej, det är lika viktigt att undvika sjukdom nu som alltid. Vi har ganska få spelare att tillgå just nu eftersom vi har tre långtidsskador, vi tål inte speciellt mycket bortfall.

GIF-läkaren Andreas Johansson:

– De som tillhör riskgrupperna vaccineras först. Förhoppningsvis kan det bli vår tur i början av oktober, men det är inte alls säkert.

– Spelarna får själva bestämma. Men jag rekommenderar att dom tar vaccinet.

Ännu har ingen spelare i vare sig Brynäs eller GIF insjuknat i några influensaliknande symtom.

Mer läsning

Annons