Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ishockey-VM 2016: 12 år sedan senaste vinsten – Boork ska besegra Kanada

/
  • Sara Grahn har konkurrens från Murase Minatsu och Sarah Berglind men behåller troligen sin position som förstamålvakt. Leif Boork tror att Sverige besegrar Kanada.

Det drar ihop sig till ishockey-VM. På tisdagen åker landslaget till Kanada för träningsläger och träningsmatch mot Kanada. – Jag drivs lite av det här att utmana Kanada och USA, säger Leif Boork till SVT.

Annons

Om en knapp vecka inleds årets upplaga av ishockey-VM i Kanada. Damkronorna är på väg över Atlanten för att först ha träningsläger utanför Vancouver och sedan möta en av favoriterna, Kanada, i en träningsmatch lagom till mästerskapet inleds.

– Jag drivs lite av det här att utmana Kanada och USA. Jag brukar ta till och slå dem i huvudet med att jag fortfarande är den tränare i det landslag som har slagit Kanada i Kanada den enda gången, säger Leif Boork till SVT Sport.

Den segern kom 1994 i Canada Cup. Det är ett tag sedan och Boorks förhoppning är nu att Sverige, som haft medvind de senaste månaderna, ska lyckas besegra hemmanationen ännu en gång.

– De ska inte känna sig säkra, de ska veta att det finns de som vill utmana och slå dem, säger Boork.

LÄS MER: Sundsvallsstjärnorna ordnade bra avslutning för Damkronorna

Sverige startar turneringen mot Tjeckien i McArthur Arena den 28 mars. De två lagen gör tillsammans med Japan och Schweiz upp om de två första platserna i gruppen för kvartsfinalspel. De två som hamnar i botten av gruppen kämpar om att behålla platsen i den internationella A-gruppen.

Med till Kanada är bland andra Brynäsmålvakten Sara Grahn, som konkurrerar med Murase Minatsu (AIK) och Östersundsfödda Sarah Berglind, Modo, om platsen mellan stolparna. Grahn har ett övertag i fråga om erfarenhet med sina 196 landskamper mot Minatsus 17 och Berglinds sju.

LÄS MER: Sverige obesegrat – tacka Sara Grahn för det

Annie Svedin, Sundsvall, som haft problem med höftböjaren mot slutet av säsongen, är med i truppen och hennes aktier har stigit sedan Sveriges vinstsvit i Nations Cup i tyska Füssen i början av januari.

Mer läsning

Annons