Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag var mest orolig hur det var med Jacob"

Brynäs fick äntligen vinna, men målvakten Jacob Markström var tvungen att bryta matchen halvvägs in i den andra perioden och åkte ambulans in till sjukhuset.
– Han fick pucken strax under struphuvudet, men han kunde andas när han åkte i väg, sa Brynäs läkare Mats Liljedahl efter 4–3 efter sudden mot HV 71.

Annons

Det var efter nästan exakt halva matchen som Jacob Markström hoppade för att rädda ett handledsskott från Jonas Johansson. Direkt efter räddningen så utspelade sig en otäck scen när Markström föll till isen. Både plock och klubbhandske åkte av och han slet av sig hjälmen.
– Han hade svårt att andas först och det svullnade upp lite grann. Han sa i alla fall att han var okej när han reste sig upp, men när man är hes så är det nånting som är fel i halsen, sa Mats Liljedahl.
Spelare och domare samlades snabbt runt Markström och domare Ulf Rådbjer vinkade snabbt in läkare på isen. Efter en första koll från Brynäs läkarstab så kallades även ambulanspersonal in.
– Just då tänkte jag inte så mycket på om jag skulle få hoppa in utan var mest orolig hur det var med Jacob, sa Anders Lindbäck som tog på sig målvaktsutrustningen och begav sig in på isen för att värma upp.
Efter ett par nervösa minuter så kunde Markström för egen kraft åka av isen och ut i omklädningsrummet.
– Vi vet för tillfället inte hur det är med honom. Men vi räknar med att ta kontakt snart, han fick ju åka ambulans och kommer att ligga där för observation. Troligen kommer han även att stanna över natten. Det värsta med sånna här typer av skador är att det värsta kan komma efteråt med att det sväller upp, sa Liljedahl i omklädningsrummet efter gårdagens match.
Enligt Liljedahl så kommer det nog också bli en undersökning med en kamera för att titta om det har blivit någon blödning. Tur i oturen var att skottet inte tog rakt på struphuvudet. Det troliga är att Markström kommer att bli borta ett par dagar beroende på hur allvarligt det är.
Anders Lindbäck hoppade in och gjorde det förtjänstfullt. Han höll nollan på de åtta skott han fick emot sig.
– Jag var lite kall när jag kom in, men det är ju inte en ovanlig situation att som målvakt kunna bli inbytt. Först var jag ju såklart orolig för Jacob, men när jag såg att han var okej så var det bara att köra. Jag ska åka dit och kolla hur det är med honom nu.
Skadan hade kunnat undvikas om Markström använt ett såkallat hängade halsskydd. Skyddet är som en förlängning av målvaktsmasken och hänger ner för att skydda halsen.
– Jag har provat att ha ett sånt tidigare, men inte trivts. Det är ganska störande och de få gånger som man behöver se i den vinkeln neråt så begränsar den synen. Men jag kanske ger det ett nytt försök nu, man kan säkert vänja sig, sa Lindbäck.
Men det var ju inte bara hemska saker som hände i går. Brynäs vann ju faktiskt matchen - om än efter sudden – och tog därmed sin första seger på sju omgångar.
– Jag tycker vi gör det otroligt bra. Det är viktigt att förstalinan producerar och det gjorde de idag, sa Brynäs assisterande tränare Tommy Jonsson.
Just förstakedjan med Daniel Widing och Andreas Dackell (igår också Alexander Sundström) har haft det väldigt tungt på senaste tid och Widing hade inte gjort ett enda poäng sen omgång tolv. I går stod han för ett mål och en assist och Dackell fördubblade sin målskörd för säsongen. Från två mål till fyra.

Mer läsning

Annons