Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonathan Carlsson: ”Det har varit en tung höst”

En olycklig axelskada och farmarlagets farmarlag – Jonathan Carlssons debutår i NHL blev inte riktigt som han hade tänkt sig.

– Det har varit jättetungt i höst, väldigt tungt. Men det är jättekul att vara tillbaka nu, säger Jonte själv om hösten i USA.

Annons

”Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig”.

Så börjar samtalet med Jonathan Carlsson om hösten i USA och försöken att ta en plats i NHL-laget Chicago.

Redan i september fick han beskedet att han skulle tillhöra Chicagos farmarlag Rockford i AHL.

– Det gick jättebra på det första träningslägret. Jag var nöjd och coacherna var nöjda och jag fick snabbt reda på att jag skulle spela i AHL och Rockford, berättar Jonte som hade räknat med spel i AHL – till att börja med.

Men i första träningsmatchen med Rockford skadade Jonte axeln.

– Jag fastnade i sargen och skadade axeln, så himla olyckligt, berättar han.

När han kom tillbaka från skadan blev han skickad till Toledo och ECHL för att hitta formen. Där gjorde han bra i från sig och fick komma tillbaka till AHL och Rockford – och slog upp samma skada på en gång.

– Vi stressade nog lite för mycket, säger han och berättar att han än en gång fick flytta ned till Toledo och ECHL där de skadade AHL-spelarna håller till.

– Det har varit en tung höst, säger han och berättar att han tillbringat sex dagar hemma i huset i Rockford.

– Självförtroendet har inte varit det bästa och man känner sig ganska värdelös när man går omkring skadad och inte kan bidra med något, säger han besviket.

– Folk därhemma funderar väl vad jag har sysslat med nu i höst med alla flyttar hit och dit...

Men trots att tiden i USA inte blivit som han tänkt sig är han fast besluten att stanna de tre åren han skrivit på för i Chicago.

– Jag vill fullfölja det här, det är ingen panik, jag har massor av matcher på mig att göra en bra säsong. Jag har ju tre ÅR på mig till och med, konstaterar han.

• Du har inte varit sugen på att komma hem och spela med Brynäs?

– Klart att det har varit lockande. Speciellt när Lasse Jonsson blev skadad. Jag kommer förmodligen aldrig att trivas så bra i någon klubb som i Brynäs, men allting har sin tid...

– Och frågan är hur mycket hjälp Brynäs skulle ha fått av mig, säger han och skrattar.

Just nu letar Jonte formen i Toledo, en stad med drygt 300 000 invånare 33 mil öster om Rockford och Jontes amerikanska hem.

– Det känns bra nu, axeln känner jag inte av och jag vill verkligen tillbaka till Rockford och spela riktigt bra hockey, säger han om comebacken och de två matcher han har hunnit spela sedan i fredags.

När Sporten pratar med Jonte laddar han upp på ett hotell inför matchen mot South Carolina natten till i dag.

– Jag hoppas att det blir vinst, vi har två tunga förluster bakom oss nu, säger han och berättar att Toledo spelat match både fredag och lördag.

– Vi har 80 matcher på en säsong här och det är ju annorlunda. Men bra, för jag har 60 matcher på mig nu att spela riktigt bra hockey, säger han bestämt.

Han berättar att han längtar hem i bland, speciellt när han gått skadad, men han har några knep för att komma över den värsta hemlängtan.

– Jag har hittat mazariner och knäckebröd, löjliga grejer som man tar för givet i Sverige, säger han med ett skratt och berättar att det har blivit ganska många turer till Ikea och köttbullemiddagar.

I torsdags firade man Thanksgiving i USA och Jonte gör sitt bästa för att hänga med i den amerikanska kulturen.

– Vi som inte hade någonstans att ta vägen blev hembjudna till coachen i Toledo och han hade dukat upp ett jättebord med mat.

– Det är ju galet här kring alla högtider, på Halloween var alla jätteuppspelta. Men Thanksgiving var verkligen mysigt, det är ju det som livet handlar om – att vara tacksam för det man har, konstaterar han.

Några dagar får spelarna ledigt över julen så då passar familjen på att hälsa på i Rockford.

– Det ska bli jätteroligt att få lite besök, fast julbordet är lite av min favorit så det kommer jag att sakna nu när jag blir kvar här...

• När kommer du hem till Sverige nästa gång?

– Förhoppningsvis dröjer det, haha.

– Vi (Rockford) började bra men har haft det tufft nu de senaste matcherna. Men jag hoppas att vi når slutspel och det håller ju på långt in på sommaren...

Mer läsning

Annons