Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Silfverberg ta guld?

Jakob Silfverberg njuter just nu i fulla drag av sitt första seniormästerskap.

Annons

Brynäsforwarden var kanske den största skrällen i Pär Mårts Tre Kronor-bygge till den pågående VM-turneringen i Slovakien.
– Jag hade själv aldrig trott på den här utvecklingen. Det är stort och otroligt roligt. På gränsen till overkligt, säger 20-åringen inför de kommande matcherna mot Schweiz och Kanada.

Egentligen skulle han ha varit hemma i Gävle och sedan två veckor tillbaka startat försäsongsträningen med Brynäs. Inte ha en ledig lördag på det svenska spelarhotellet i VM-staden Kosice där också sporten når honom på telefon.

– Nä, det trodde inte jag heller. Men jag har haft lite tur på vägen där några har blivit skadade och det har öppnat upp en möjlighet för mig att få spela. Jag kan väl helt ärligt säga att jag trodde det skulle bli en plats på läktaren som 13:e forward när turneringen startade.

När säsongen började i höstas fanns det inte ens på kartan med ett VM.

– VM har man ju sett hemma på tv varje vår. Men helt ärligt aldrig trott att jag skulle vara här själv en dag. Och absolut inte i år.

Men via en kanonsäsong i Brynäs med 18 elitseriemål, spel i Sveriges samtliga turneringar i vinter – utom LG Hockey Games på hemmaplan i Globen – till det förberedande VM-lägret har Brynässpelaren gått från klarhet till klarhet.

Så förbundskapten Pär Mårts anmälde ”Jacke” till VM-premiären mot Norge och sedan har han spelat i alla matcher fram till nu. De tre senaste som ytterforward i samma enhet som Marcus Krüger och Mattias Tedenby med runt tio minuters speltid per match.

– Vi är ju i samma ålder och känner varandra bra sedan tidigare. Det har gått helt okej tycker jag själv även om jag inte har gjort några poäng. Men det känns som om vi kommer till bra chanser och det är bara att jobba hårt så kommer det förhoppningsvis att lossna, säger Silfverberg.

Efter den snöpliga förlusten mot Norge i premiären har också det svenska spelet sakta men säkert blivit bättre och bättre. Tre Kronor har gjort vad som förväntats mot lag som Österrike, USA och Frankrike.

– Förlusten mot Norge var sur. Där var det nog mycket nerver för oss som gjorde VM-premiär. Det kändes så i alla fall. Mads Hansen var i alla fall ganska snäll mot mig efteråt, skrattar ”Jacke”.

I kväll väntar Schweiz och i morgon är det självaste Kanada som ett riktigt eldprov för svenskarna. I den matchen hoppas Silfverberg verkligen att få spela.

– Det är bara att titta på deras laguppställning. Det vimlar ju av NHL-stjärnor som man själv har sett upp till och haft som före-

bilder. Det skulle vara jättekul att få mäta sig med de allra bästa. Vi är på väg uppåt och jag tror vi har en bra chans.

Han har som sagt inte ett dugg emot att spela hockey en bra bit in i maj. Hur han gör till i höst är fortfarande en öppen historia. Det kan bli Brynäs – det kan bli NHL och Ottawa.

– Jag har inte hört någonting från Ottawa sedan i julas och vet inte mer än så. Men nu är det bara VM som gäller så får vi se vad som händer när jag kommer hem till Gävle igen.

Mer läsning

Annons