Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapten Dackell ger inte upp

Nu börjar Andreas Dackell se slutet på sin långa skadefrånvaro. Förra veckan var Brynäs lagkapten tillbaka på isen och testade att åka skridskor igen.

– Det kändes i alla fall bättre än tidigare. Som det ser ut just nu är en comeback aktuell i någon av matcherna precis efter nyår, säger Dackell som fått hjälp av Ove Molin under vägen tillbaka.

Annons

Han skrattar till och kallar sin gamla lagkompis för ”personal trainer” för att sedan bli allvarlig igen.

– Det är faktiskt jättebra att få den hjälpen. Ove är duktig på de här sakerna och är finurlig när det gäller att hitta på nya grejor. Han håller i skridskoåkningen och kommer med lite tips på övningar – såna saker som man kanske inte alltid tänker på själv.

Dackell har ännu inte varit tillsammans med laget utan har kört ensam med Molin. Den här veckan när resten av gänget har fått ett litet jullov från träningarna fortsätter han prova sig fram. Hittills är allting positivt.

– Sist kunde jag köra i nästan en timme på is utan att få ont och det är definitivt ett steg i rätt riktning. Jag hoppas vara tillbaka i full träning med laget så snabbt som möjligt.

Men den långa skadefrånvaron från i början av oktober – han har missat de senaste 20 matcherna i elitserien – gör att det måste ta den tid det tar för att komma tillbaka i matchdugligt skick igen.

Det var elva omgångar in på serien i höstas som 38-åringen, han fyller 39 i slutet av december, fick ta en paus från hockeyspelandet. Ett ont knä satte stopp och till slut krävdes det ett ingrepp där lite brosk fick slipas bort från menisken.

– Då trodde jag väl inte att det skulle ta så här lång tid att bli hel igen. Men det var lite andra saker som också fixades till och det är ju bara att inse att man inte är 18 år längre. Allting tar lite längre tid nu för tiden.

Han har fått sin beskärda del av skador de senaste säsongerna och missade ju slutet av förra säsongen efter en handskada. Då såg han SM-slutspelet som lagledare från båset. Nu har det varit en läktarplats som gäller.

– Det är ju aldrig roligt att stå på sidan. Men det är klart att det blir enklare när laget har spelat bra och vinner matcherna.

– Killarna har gjort det fantastiskt bra. Vi ligger trea efter att ha toppat tabellen ett tag och det är många som tycker att vi spelar den roligaste hockeyn i serien.

Precis som alla andra njuter han av den unga generationen i Brynäs – Calle Järnkrok, Johan Larsson, Jakob Silfverberg och allt vad de heter. Det är inte heller någon överraskning för veteranen att hans lag just nu rider på en rejäl framgångsvåg.

– Jag förstod redan i somras när vi satte oss ner och gick ut med målsättningen att vinna guld att det skulle bli riktigt bra. Med de här spelarna i laget så ska vi spela precis den fartfyllda och explosiva hockeyn vi står för just nu.

Och även om han har varit skadebenägen, blir äldre och börjar se slutet av sin långa och framgångsrika karriär vill han inte redan nu snacka om att lägga skridskorna på hyllan.

– Det får vi se. Just nu funderar jag inte på det. Jag hoppas att det räcker med skador nu ett tag och jag är otroligt motiverad att få spela i ett slutspel där vi verkligen har chansen att gå hela vägen.

Brynäs har tre matcher kvar att spela innan nyår. Linköping borta den 20 december, Modo borta den 28 december och Växjö hemma i jubileumsmatchen två dagar senare.

Dackell ser ingen anledning att gå för fort fram och känner sig heller inte stressad av det faktum att han enligt planerna ska föräras med nummer 100 i just Växjömatchen.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men jag tror inte att det blir spel i just den matchen, säger Dackell.

– Kanske veckan efter i någon av matcherna direkt efter nyår. Men det är bäst att vänta och se. Nu är det ju några veckor kvar dit.

Mer läsning

Annons