Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompisduellen mellan Markström och Lindbäck

Han blev petad till förmån för Anders Lindbäck i slutet av förra säsongen.

Ändå säger Brynäsmålvakten Jacob Markström:

– Självklart ville jag att han skulle stanna kvar här.

I kvällens elitseriepremiär borta mot Timrå får han träffa sin barndomskompis igen.

Annons

Jacob Markström hade en händelserik fjolårssäsong som innehöll både JVM-silver, debut i Tre Kronor och karriärens första elitserieslutspel.

Där fick han dock agera båsöppnare i tre matcher, och när han väl kom in i hetluften stod Brynäs inför ett hopplöst 3–0-underläge i kvartsfinalen mot Färjestad.

– Det var bara att acceptera min roll och göra mitt bästa för att laget skulle vinna, peppa och pusha på de andra, säger Markström, som under säsongen hade besvärats av ett krånglande knä.

– Det är klart att man vill spela, det vore ju konstigt annars. Men Lindbäck spelade bra och det gäller att aldrig bli självisk, det är alltid laget före jaget, fortsätter han.

Markström och Lindbäck växte upp några hundra meter från varandra i Sätra och har gått på samma dagis och skola. Efter att ha delat målvaktssysslan i Brynäs skrev Lindbäck på för Timrå efter säsongen.

Ett beslut som smärtade Markström.

– Vi har ju vuxit upp tillsammans och hade nånting väldigt speciellt. Självklart ville jag att han skulle stanna kvar här, men det var samtidigt väldigt kul för honom och jag hoppas att det går jättebra. Vi kommer att hålla kontakten, säger Markström.

Själv tänker han inte flytta än på ett tag – trots att hans framgångar har gett eko på många håll.

Efter succén i kvalserien förrförra säsongen ville Frölunda ha honom, men då kontrakterades Johan Holmqvist i stället. Och på andra sidan Atlanten väntar Florida Panthers tålmodigt på att Markström ska ta ytterligare ett steg i sin utveckling.

Markström besökte Floridas trainingcamp i Toronto i somras, dock utan att kunna delta i någon isträning på grund av ett nyopererat knä. Om NHL-planerna säger Markström kort att han inte har några.

– Nej, jag har kontrakt med Brynäs, så det går inte. Jag är 19 år och skrev ett tvåårskontrakt med Brynäs, och det var för att spela här i två år.

– Första matchen är alltid lite nervigt. Att vi möter Timrå i första är bara väldigt roligt, men när matchen är igång har jag bara puckar att stoppa, då bryr jag mig inte om vem som står på andra sidan.

Lindbäck gjorde sin elitseriedebut för Brynäs i fjärde omgången i fjol, mot just Timrå. Han har imponerat på försäsongen – se räddningsprocenten i faktarutan här intill – och är redan Challe Berglunds förstaval i kassen.

– Han har gått ut och sagt att det är jag som står mot Brynäs. Det känns väldigt kul och är ju ett bevis för att jag har gjort det bra, för Åkerlund (Magnus, Timrås andremålis) har varit riktigt bra på försäsongen, säger Lindbäck.

Han säger som Markström – kul att möta barndomskompisen i första matchen, men inget man tänker på när spelet väl är igång.

– Fast det gick i alla fall bra sist, säger Lindbäck, som vann målvaktskampen när Timrå slog Brynäs med 4–1 under SCA-cupen på försäsongen.

Mer läsning

Annons