Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lidas” bästa back för sjätte gången

Nicklas Lidström vann sin sjätte Norris Trophy som NHL:s bäste back. En bedrift bara två spelare gjort tidigare.
– Det här tröttnar man aldrig på, sade megastjärnan direkt efter att han tagit emot priset.

Annons

De prisnominerade Henrik Lundqvist och Henrik Zetterberg fick däremot alla lämna den stora NHL-galan i Toronto utan priser natten till fredagen svensk tid.
För sjätte gången på sju säsonger klev Nicklas ”Lidas” Lidström upp på scenen för att ta emot James Norris Memorial Trophy. Bara Bobby Orr med åtta och Doug Harvey med sju priser är före honom i hockeyhistorien.
– Jag kan inte se mig i samma sällskap som de. De spelade i en annan era. Jag har aldrig sett dem på riktigt och jag ser inte att jag uppnått vad de har, sade Lidström.


Förutom de övriga lagkamraterna som var nominerade, Pavel Datsiuk, Dominik Hasek, Zetterberg och coachen Mike Babcock, hade Lidström hela sin familj med frun Annika och de fyra sönerna som stöd.
– Förra året kom jag två minuter före galan och allt var väldigt hektiskt. Nu tog jag med mig hela familjen så att alla mina barn också kunde vara här och uppleva känslan. Det är en fantastisk upplevelse, sade Lidström som nominerats till Norrispriset nio gånger totalt.
– Det känns ännu bättre att vara här när man har vunnit Stanley Cup samma år. Det här är grädden på moset och det är ett pris som hela laget hjälpt mig vinna.

Med OS-guld, fyra Stanley Cup-titlar och sex Norris-troféer viskar många i NHL att ”Lidas” sannolikt är tidernas bästa back.
Men han försöker låta bli att hänga upp sig på alla priser, säger Lidström.
– Jag njuter nog av allt när karriären är över. Nu mitt uppe i den försöker jag undvika att tänka på framgångarna. Jag njuter förstås av sådant här som i kväll. Sedan börjar jag träna om två veckor igen.
För de andra svenskarna på galan gick det inte lika bra. Henrik Zetterberg var nominerad till Frank J Selke Trophy som årets bäste defensive forward, men fick se lagkompisen Pavel Datsiuk lyfta pokalen.

Henrik Lundqvist var för tredje året i rad nominerad till Vezina Trophy som ligans bästa målvakt. Priset gick till lokalkonkurrenten Martin Brodeur i New Jersey Devils. Lundqvist var trea i omröstningen, långt efter tvåan Jevgenij Nabokov i San José Sharks.
– Marty hade en bra säsong och är alltid het i sådant här och Nabokov vann flest matcher i hela ligan. De är två bra målvakter, sade Lundqvist.
Galans mest prestigefyllda pris som NHL:s mest värdefulla spelare gick till Bäckströms kedjekamrat Alex Ovetjkin. Han röstades dessutom fram av spelarna till priset som NHL:s bäste.

Mer läsning

Annons