Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mål-raset i elitserien

Förr gjordes nästan nio mål per match i elitserien – nu görs det knappt fem.
– Det är en dålig trend och vi kommer absolut att ta en diskussion om det här, säger Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson om den stadigt minskande målproduktionen.

Annons

Sporten skrev i gårdagens tidning att Brynäs är sämst i hela elitserien på att göra mål.

Men det är inte bara Gävlelaget som har svårare och svårare att hitta nätet. Det är något som gäller för hela serien, och har varit en trend ända sedan elitseriens premiärsäsong 1975/76.

Svenska Hockeyligans sportchef Tommy Töpel är inte nämnvärt orolig när Sporten ber honom kommentera statistiken.

– Självklart vill alla vi som tittar på hockey se mål. Men jag tror att det går i vågor som allt annat. Det är bara att hoppas att vi kan gjuta mod i alla forwards och backar så att de blir bättre på att skjuta. Det är där man måste börja, säger Töpel.

Inte heller Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Lars G. Karlsson bekymras över den trend som säger att elitseriepubliken snart kommer att få se i snitt blott fem mål per match.

– Det är tråkigt, men det är väl bara för spelarna att lära sig skjuta bättre, säger han.

Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör i Brynäs, är desto mer fundersam. Inte bara för att det är just hans lag som är allra sämst på att skjuta puckar i nät. Brynäs har tappat två procent av sin publik jämfört med förra säsongen, vilket är sämre än snittet i elitserien (minus en procent).

– Jag satt faktiskt och pratade med Micke Sundlöv (sportchefen) om det i dag. Publiken vill se mål, så är det bara, säger Karlsson.

– Ja, absolut. Vi kommer att ta den diskussionen. Vi måste se till att utveckla vår produkt så mycket som möjligt, och då ska det ju inte bli färre mål. För Brynäs del är det här oerhört viktigt.

Hittills den här säsongen har en genomsnittlig elitseriematch innehållit 5,3 mål. I elitseriens historia har snittet bara varit lägre en gång, 2005/06. Därefter minskade man storleken på målvakternas skydd och fick se en liten ökning av målproduktionen säsongen efter.

Men trots att snittet snart är nere på samma nivå som 05/06 finns inga planer på att minska skydden ytterligare.

– Nej, vi följer de internationella reglerna och just nu finns inga förändringar aviserade. Om det blir några justeringar blir det tidigast 2010/11, säger Lars G. Karlsson på förbundet.

Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson har dock sina funderingar på vad som kan göras åt de allt färre målen i elitserien:

• Större målburar. ”Ja, kanske. Jag vågar inte säga att man ska göra skydden mindre för då får jag väl alla målvakter på mig...”, säger Karlsson.

• Vid utvisningar, ha alltid första tekningen i power play-lagets anfallszon.

• Snegla på NHL och gör anfallszonerna större och därmed mittzonen mindre.

• Smalare rinkar. ”Då kan man inte spela ut i hörnen utan måste gå på mål”.

Där är hans recept – nu vill han bara att någon skriver ned det...

Mer läsning

Annons