Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många brynäsare med Stanley cup-guld

Mikael Samuelsson lämnade Brynäs efter en säsong i elitserien för NHL – och blev nu en av många ex-brynäsare att vinna Stanley cup. Meste Stanley cupsegrare är backen Stefan Persson, med fyra segrar

Annons

Sex svenska spelare har gått från Brynäs till NHL, och sedan vunnit den största klubbtiteln av alla.

Stefan Persson var först. Han lämnade Brynäs 1977, och var med sedan om att vinna Stanley cup fyra gånger med New York Islanders. Bl a i sällskap med Anders Kallur.

Mats Näslund var näste spelare. Näslund var stjärna i det Montreal som vann titeln 1986 som han tillhörde 1982–90.

Tomas Sandström lämnade Brynäs redan efter säsongen 1984, och spelade sedan 15 säsonger i NHL i New York Rangers, Los Angeles, Pittsburgh, Detroit och Anaheim – och fick 1997 vara med och vinna med Detroit.

Fredrik Modin gick från Brynäs till Mats Sundins Toronto, och sedan vidare till Tampa Bay där han vann Stanley Cup 2004.

Backen Niclas Wallin vann SM-guld med Brynäs 1999, och blev överraskande proffs i Carolina som slog till och vann Stanley cup 2006.

Forwarden Mikael Samuelsson spelade med Brynäs en säsong, och gick sedan till San Jose. Efter att ha passera New York Rangers, Pittsburgh och Florida blev han i natt mästare med Detroit.

Det finns dock ytterligare fler spelare med Brynäsanknytning som vunnit Stanley cup.

Willy Lindström vann två gånger med Wayne Gretzkys Edmonton 1984–85 – och valde sedan att avslutade sin långa proffskarriär med att spela elitseriehockey i Brynäs.

Backen Tomas Jonsson vann Stanley cup med New York Islanders 82–83, och fanns som bekant med som tränare i Brynäs för någon säsong sedan.

I nattens segerlag fanns även en ex-brynäsare med, amerikanen Brian Rafalski. Han har även vunnit Stanley cup med New Jersey Devils tre gånger, och spelade en säsong i Brynäs med bland annat Dackell och Modin 1995-96.

Mer läsning

Annons