Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markström på plats för att bli nr 1

Jacob Markström är i Kanada för att försöka ”rädda hem” ett JVM-guld till Sverige. Brynäs får därmed klara sig utan sin bäste spelare i de fem kommande matcherna.
– Jag är inte ett dugg orolig för Brynäs, säger ”Markan” på telefon från Kanada.

Annons

JVM-laget har varit på plats i Kanada i över en vecka nu. Och Sverige har redan hunnit spela två matcher.

I fredags blev det förlust med 4–2 mot Kanada i Toronto, men det var inte Jacob Markström som vaktade kassen. Istället var det Djurgårdens Mark Owuya som fick ge sig in i hetluften först.

– Det var kul att se Kanada spela. Och stämningen i Air Canada Centre var det inget fel på. Det var mäktigt att gå in i Torontos hemmaarena inför 15 000 åskådare, säger Markström.

Natten till i dag svensk tid stod Tjeckien för motståndet. Vi gissar att Markström fick förtroendet mellan stolparna.

Även om han inte vill säga det själv, är Markström navet i det svenska juniorlandslaget. Det är han som ska bära Sverige fram till guldyra.

– Jag ser det inte så. Jag är en av 22 spelare, alla har lika stor betydelse. Självklart sätter jag press på mig själv, men alla måste prestera på topp för att vi ska kunna gå hela vägen. Vi har ett så pass bra lag för att det ska vara möjligt, säger Markström dagarna innan allvaret börjar.

På annandag jul går Sverige in i turneringen. Finland är första motståndaren i gruppspelet och sedan väntar – i tur och ordning – Slovakien, Lettland och Ryssland.

– Det känns otroligt hedrande att få spela junior-VM, säger Markström som får förtroendet ”ett år för tidigt”.

– Men att jag är yngre än de flesta är ingenting jag tänker på.

”Markan” har varit fenomenal i Brynäs hittills den här säsongen. Att han toppar Sportens betygsammanställning efter 33 elitserieomgångar är inte direkt överraskande, med tanke på vilken hög kvalité han hållit. 112 poäng på 27 matcher ger snittbetyget 4,15.

– Det är ni som bestämmer. Det känns roligt så klart, säger ”Markan” med ett skratt.

I de fem kommande matcherna ska Anders Lindbäck försöka fylla Markströms tomrum.

– Det ska inte vara några problem alls. Lindbäck är en riktigt bra målvakt, så jag är inte orolig. Det är bra för honom att få spela.

Nu är det JVM som Markström fokuserar på och han ser fram emot de stora matcherna.

– Redan i matchen mot Kanada i fredags kände man hur pulsen steg. Publiken lyfter verkligen fram spelarna, framför allt under de första minuterna.

Brynäs målvaktstränare Pecka Alcén tror stenhårt på sin adept.

– Har han klarat av att spela på topp i kvalserien är en VM-turnering ingenting. Ju mer tryck Jacob har på sig, desto bättre spelar han, säger Pecka.

Markström fyller på:

– Det kan inte bli roligare än att spela inför mycket folk. Det gäller att ta allt på rätt sätt. När det är mycket folk på läktarna får man gratis adrenalin, man växer automatiskt. Men det gäller att kunna spela lika bra oavsett om det är 100 personer eller 20 000 åskådare på plats. Men visst påverkas man av stämningen.

Om Markström spelar lika bra i JVM som i Brynäs, blir det guld. I alla fall enligt Pecka Alcén.

– Så j-vla bra är han. Det finns inget annat än VM-guld, säger Pecka som kommer att hålla ett extra öga på Markström från tv-soffan.

– Ser jag något som han fuskar med eller om det är något annat som inte fungerar, kommer vi att prata om det på telefon.

”Markan” vet vad som krävs för att Sverige ska ta JVM-guld.

– Det gäller att vi tar tag i taktpinnen i matcherna, att vi vågar. Det viktigaste är att fokusera på vårt eget spel och att utnyttja målchanserna.

– Alla matcher är viktiga. En bra start på turneringen blir avgörande för vårt självförtroende.

– Kanada är alltid svåra. Vi måste spela på topp för att vinna.

Jacob Markström och Anton Persson är inte de enda från Brynäs i JVM-laget. Materialförvaltarna Mattias Pettersson och Per-Åke Bäckman, läkaren Björn Sandström och fysioterapeuten Pär Thures är också med på hela resan. Dessutom finns den före detta Brynästränaren Staffan Tholson med som team manager.

– Det spelar ingen större roll att de är med. Men visst känns det lite mer som hemma när Björn och Peo springer runt här, avslutar Jacob Markström.

 

Mer läsning

Annons