Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårts krav: ”Vi måste vara hänsynslösa”

Hänsynslösa Sverige.

Så kan man döpa det nya JVM-laget som ska knäcka Kanada.

– Vi måste vara hänsynslösa både mot oss själva och andra. Annars blir vi tvåa igen, säger juniorkronornas förbundskapten Pär Mårts till Sporten.

Annons

Två raka finalförluster i junior-VM – mot Kanada.

Pär Mårts har lagt sin panna i djupa veck, och med bara sex dagar kvar till ännu en JVM-premiär är förhoppningen att det nya tankesättet ska bära ända fram till guld.

Sporten fick en längre pratstund med juniorkronornas förbundskapten i samband med onsdagens pressträff på Scandic Uplandia, dagen före avresan mot Kanada.

Mårts har arbetat fram en ny mentalitet och ett nytt förhållningssätt till kanadensisk ishockey – snart är det dags att sätta denna modell på kartan.

Den vinnande modellen?

– Vi har försökt få till ett annorlunda tänk. Vi kan det här som är svenskt, som teknik, passningar, mottagningar och så vidare. Men när det gäller närkampsspel och situationer framför mål måste vi bli bättre, säger Pär Mårts och fortsätter:

– Vi måste bli tätare och tuffare på liten rink. Just den här biten har vi fokuserat stenhårt på inför det här mästerskapet, att vara svenska men ändå mer transatlantiska i vårt uppträdande.

Efter fjolårets finalförlust (1–5) insåg Pär Mårts att det var hög tid för självrannsakan, att analysera vad som saknats i de avgörande momenten på isen.

Årets svenska JVM-upplaga har fått möta ett helt nytt träningsupplägg. Bland annat har uppvärmningarna sett helt annorlunda ut mot exempelvis elitserielagens.

Mårts förklarar:

– Vi har tagit bort all kosmetika, till och med på uppvärmningarna. Inför en match i elitserien är det ju alltid så att en spelare åker fram och skjuter och sedan är det näste spelares tur. Det är allt annat än bra. När vi tränar skott har vi alltid en spelare som går på retur, allt för att få in känslan av att vara nära mål och hugga. Det är så transatlanterna jobbar.

Mårts uttrycker sig lika lugnt och välformulerat som han brukar. Han beskriver sommaren som en nyckelperiod för den nya miljön i juniorlandslaget.

– Ja, i somras tog vi hjälp av kanadensiska tränare. Vi är uppfostrade på ett visst sätt, och därför kan det vara bra att få möta andra kunskaper, som att lära sig att skapa målchanser ur ingenting.

Varför vill kanadensiska tränare hjälpa er?

– Det är alltid ett givande och ett tagande. De får ju saker tillbaka av oss, de tittar på hur vi gör och vad Kanada kan bli bättre på.

I början på november mötte juniorkronorna tre collegelag i Montreal, och då fick Mårts en tydlig indikation på att den specialinriktade träningen styrt laget åt rätt håll.

– Det small ordentligt och vi fullföljde situationer på ett bättre sätt än tidigare.

Sedan dess har det nya tänket vässats ytterligare. I stora drag handlar det om konsten att vara hänsynslös.

– I finalen förra året hade vi pucken så pass mycket att vi borde ha vunnit och vi hade våra lägen i power play. Men vi förlorade matchen på att vi hamnade i sarghörnen, bakom mål och utanför situationerna. Vi måste in framför mål och inte vika en tum i närkamperna.

– Det spelar ingen roll om man är stor eller liten i kroppen. Allt sitter i förhållningssättet. David slog Goliat, det är likadant ute på isen. Vi måste vara hänsynslösa både mot oss själva och andra. Annars blir vi tvåa igen, säger Mårts från sin plats vid bardisken samtidigt som han sveper blicken över en samling spelare i hotellfoajén.

– Vi har sått ett frö, men har ett jättelångt jobb kvar att göra.

Mårts kontrakt med juniorkronorna går ut efter den här säsongen. Efter två raka JVM-silver är han nu redo igen – med en självklar önskan att fixa hem det första JVM-guldet till Sverige sedan 1981.

Han vill också passa på att poängtera att det finns matcher som ska spelas innan ett eventuellt avgörande möte med Kanada.

– Det är mycket som ska stämma för att vi ska gå hela vägen. Vi pratar om att varje spelare ska slå personligt rekord, på samma sätt som en aktiv inom exempelvis friidrott. Det kan vara defensivt, det kan vara offensivt. Varje kille måste spela sin bästa hockey nånsin för att vi ska vinna, säger Mårts.

Har du koll på Kanadas största stjärnor?

– Alltså, jag har valt att inte scouta Kanada på det viset. Dom kommer alltid med ett bra lag, de har så pass många fler spelare än oss att välja mellan.

Timrås forward Magnus Pääjärvi-Svensson, som är redo för sitt tredje junior-VM och nästa säsong kan bli historisk som ende svensk att ha spelat fyra JVM, är en spelare som verkligen fått lära sig att handskas med den hårfina gränsen mellan fullständig succé och att falla med flaggan i topp.

– Det känns verkligen som att det är guld som gäller den här gången, säger Pääjärvi-Svensson som liksom flera andra hyllar Pär Mårts inställning till hur Sverige ska ta sig an Kanada.

– Jag har jobbat väldigt mycket med att bli mer hänsynslös framför kassen, det gäller att vara lite grisig. Det är viktigt att fokusera på spelet framför kassen, eftersom det är där allt avgörs. Man måste vara orädd och den här gången ska det synas att vi har vuxit, säger 18-åringen.

Pär Mårts har inte bestämt exakt hur han ska formera laget under turneringens gång.

– Vi ska försöka att vara så flexibla som möjligt och inte hålla fast vid samma kedjor.

Får vi se Brynässpelarna Jakob Silfverberg och Anton Rödin i samma kedja någon gång?

– Det får vi säkert göra. Från och med nu tänker jag inte på vilken klubb respektive spelare kommer ifrån. Nu tillhör alla Sverige och vi ska prestera tillsammans.

Mer läsning

Annons