Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt i segerglädjen: Järnkroks säsong är över

Brynäs lyckades äntligen vinna en slutspelsmatch i Karlstad – och reducerade till 2–1 i matcher.

Men samtidigt skadades ytterligare en spelare allvarligt.

– Vi pratar mycket om respekt. Det fanns inte i den tacklingen, säger matchhjälten Jonathan Granström om smällen som skickade Calle Järnkrok till sjukhus.

Annons

Cirka 20 minuter efter att Jonathan Granström skjutit in segerpucken, som betydde Brynässeger med 4–3 i sudden death, hördes målvaktstränaren Pecka Alcéns röst genom spelarkorridoren till det samlade pressuppbådet: ”Nu får ni fan ta och flytta på er”.

På en ambulansbår låg en svårt sargad och axelskadad Calle Järnkrok som behövde fri väg för att snabbt transporteras till sjukhuset i Karlstad.

Bytet innan Brynäs avgjorde matchen och reducerade till 2–1 i kvartsfinalserien blev Brynäs centerstjärna tufft manglad mot sargen av Färjestads norrman Marius Holtet – utan åtgärd från domarna.

– Calle blev fullständigt mosad. Det var fruktansvärt fult. Nu är säsongen över för honom och det är väldigt konstigt att det inte blev matchstraff, menade en bedrövad Brynästränare Niklas Czarnecki.

För trots segern, den första mot Färjestad i slutspelssammanhang sedan 1990, var stämningen en aning dämpad i Brynäs omklädningsrum.

– Ja, det blir ju så. Visst vi vinner matchen, men hur många spelare ska vi behöva offra? frågade sig backen Lars Jonsson.

Han fanns med i förspelet till Jonathan Granströms mål i förlängningen. I power play passade Jonsson pucken till Magnus Kahnberg som i sin tur slog en diagonalpassning till Granström som nöp till med ett direktskott.

– Oerhört skönt! Vi var värda att vinna den här matchen. Det kändes som att allt gick emot oss, att det var vi mot resten av världen. Men vi blev samtidigt starka av det och vi visade en sjukt bra lagmoral när vi vann den här matchen, sa Granström.

Och passningen från Kahnberg. Vad säger du?

– Magisk splitvision på ”Kahna” där. Han var grym i dag, med två pytsar också. Det var ett tag sedan vi spelade ihop. Men det fungerade ju jättebra med honom och Anton Rödin, sa Granström som även han var irriterad över tacklingen som skadade Calle Järnkrok – och Färjestadsspelarnas uppträdande på isen.

– Jag vet inte om det var matchstraff. Men det snackas ju mycket om att vi ska visa varandra respekt och det gjorde han verkligen inte där. Fruktansvärt tråkigt att bli av med Calle, sa Granström om Holtets tackling.

Järnkrok fördes av isen med hjälp av Eero Somervuori och läkaren Mats Liljedahl – och inne i omklädningsrummet försökte tre ambulanssjukvårdare dra axeln, som hoppat ur sin led, rätt igen.

– Calle proppades full med smärtstillande medicin mot smärtan och tre man stod och slet och drog i axeln för att få den rätt. Men till slut vågade de inte längre utan körde honom till akuten, berättar Glenn Hellström i Brynäs.

Något läkarutlåtande gick inte att få under gårdagskvällen. Men hela Brynäslaget väntade in Järnkrok, och Andreas Dackell som han ville ha med sig på sjukhuset, innan bussen rullade hemåt Gävle med de skadade spelarna ombord.

Ytterligare ett namn på skadelistan alltså och den som hoppas att Jonas Nordquist, som var i Karlstad i går, men inte kunde spela ska vara tillbaka på isen i morgon kan sluta hoppas på det nu.

– Det är inte troligt att jag spelar, men jag vill inte spekulera för mycket, sa Nordquist.

Mer läsning

Annons