Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motståndarna om Brynäs

I går var det traditionell upptaktsträff inför elitserien som börjar om en vecka.

Vi tog tempen på Brynäs konkurrenter och ger här ett litet omdöme om varje lag inför säsongen.

Vi gav även motståndarcoacherna två frågor att besvara gällande Brynäs.

"Hur tror du att det går för Brynäs den här säsongen" och "med vilken känsla åker ditt lag till Gävle och Läkerol Arena i år"

Annons

Luleå Hockey, tränare Roger Rönnberg.

– Jag tror att Brynäs har stora chanser i år. Dom har fått bygga vidare på det som de har börjat bygga upp – och det ska klubben ha respekt för.

– Känslan när vi åker till Gävle för match är bra. Vi har gjort många bra matcher där de senaste åren.

• Kommentar: Roger Rönnberg gav ett självsäkert intryck under upptaktsträffen och levererade citat som: "Pressen måste du leva med om du vill vinna" och "folk pratar om hur man ska skydda sig mot svininfluensan – vi har en hockeyfeber i Luleå att brottas med"

 

 Södertälje SK, tränare Peter Popovic.

– Jag vet inte alls hur det kommer att gå för Brynäs. Jag har inte så jättebra koll på de andra lagen eftersom jag inte varit på den här nivån som tränare. I fjol följde jag mest allsvenskan eftersom jag tränade Västerås.

– Att åka till Gävle och spela är alltid positivt. Den nya arenan är nog roligare och större och Brynäs är ett klassiskt lag som jag själv spelat mot.

• Kommentar: Gamle storbacken Popovic är färsk som tränare i elitserien och kommer självklart att få jobba hårt med bottentippade SSK. Gav ett lugnt intryck, men bjöd på bland annat följande citat: "Ska våra förväntningar vara lägre än de andra lagens kan vi lika gärna spela i en egen serie med internmatcher.

 

Timrå IK, tränare Challe Berglund.

– Det finns bra förutsättningar för Brynäs att lyckas. Somervuori är en bra värvning och de har tillsammans med oss bästa målvakten. Det finns bra saker i laget att bygga vidare på.

– Det är alltid roligt att åka till Gävle och spela. Särskilt som vi har Anders Huss i båset, han är alltid övertänd när vi ska möta Brynäs borta – särskilt om det är lördagsmatch...

• Kommentar: Självsäkre Challe ska försöka trolla fram ett nytt slutspel. Han menar att Timrå har en både starkare och bredare trupp i år än i fjol. Under träffen i går menade han bland annat att: "Vi har en bättre målvaktssida i år än i fjol".

Det betyder att han tror stenhårt på Gävlegrabben Anders Lindbäck som värvats från Brynäs som ersättare till NHL-flyktade Johan Backlund.

 

 Rögle BK, tränare Gunnar Persson.

– Jag tror att Brynäs är ett slutspelslag. Dom har ungefär samma kaliber som i fjol och har valt att behålla stommen i truppen. Det är viktigt.

– Självklart är det alltid speciellt att komma "hem" till Gävle och spela. Jag har ju tillbringat halva mitt liv som spelare och tränare i Brynäs. Min drömfinal är Rögle mot Brynäs.

• Kommentar: Gamla Brynäsduon Gunnar Persson och Tommy Sjödin kommer självklart att få det kämpigt den här säsongen. Men Gunnar tror på sitt lag och hävdar envist att: "Vi har ett talangfullt lag och vi ska gå till slutspel"

 

Skellefteå AIK, tränare Hans Särkijärvi.

– Jag har ju mest fokus på mitt eget lag, men kan dom ha ett lika bra försvarsspel som förra året så kan det gå bra för dom. Jag har inte sett dom spela under försäsongen.

– Som jag minns det har det varit lite konstiga matcher i Läkerol Arena under mina år i Skellefteå. Jag tycker inte att vi har spelat bra där utan bjudit på en hel del i de mötena. Det brukar vara öppet spel och jag minns nån match när båda lagens målvakter kastade in puckarna i mål.

• Kommentar: Skellefteå överraskade i fjol med att slå ut Linköping i kvartsfinalen och gå till semifinal. Har precis som Brynäs många unga och lovande spelare från de egna leden på gång uppåt. Särkijärvi tror på fortsatt framgång och menar att: "Ett bra försvar och anfallsspel brukar gå hand i hand och "Vi slåss mot några giganter – i fjol lyckades vi slå en av dem i form av Linköping"

 

Färjestads BK, tränare Per-Erik Johnsson

– Det är bara att titta på hur de spelade mot oss i kvartsfinalen i fjol. Vi hade fullt upp med att klara av dem då. Vi var otroligt starka defensivt då (läs: Jonas Gustavsson spikade igen kassen) och vann därför. Brynäs har haft minst omsättning på spelarsidan och då får man bygga vidare och spelarna verkar trygga i det de ska göra.

– Det är alltid tajta matcher i Gävle. Det gäller att få övertag i tid för att kunna vinna där eftersom Brynäs tuggar på hela tiden.

• Kommentar: Mästarna har tappat en hel del viktiga spelare, men kommer självklart att finnas med när det ska avgöras framåt vårkanten. Perra Johnsson var nog lite snäll när han tyckte att FBK hade fullt upp med Brynäs i kvartsfinalen – det blev ju trots allt 4–0 i matcher. Han berättade bland annat att: "Vi har letat spelare med ledaregenskaper".

Det kan behövas när så mycket rutin försvunnit från truppen.

 

Djurgårdens IF, tränare Hardy Nilsson.

– Jag har dålig koll på de andra lagen och har inte brytt mig om att läsa på heller, det blir först då det sparkar igång för min del. Men självklart har mina assisterande tränare Tomas Montén och Micke Johansson scoutat de andra lagen.

– Inte vet jag hur det ska bli att komma till Gävle och spela, det är så långt tillbaka sedan jag var där. Men det blir säkert tufft där som på alla andra arenor.

• Kommentar: "Hårde-Hardy" är tillbaka i elitserien och Djurgården igen. Hade ingen vidare koll på vare sig Brynäs eller övrigt motstånd, men erkände ändå någonstans att hans eget lag ser intressant ut. På frågan om det blir något nytt signum efter hans patenterade "Big ice hockey" och "torpeder" i anfallet blev svaret: "Nej, i år har vi bara gammal skåpmat att plocka fram".

 

Linköpings HC, tränare Slavomir Lener

– Brynäs är ett lag som har bra defensiv och ett bra power play som vi får se upp med. De har goda möjligheter att göra en bra säsong, särskilt som de har en så bra målvakt.

– När man kommer till Gävle måste man möta deras energi och starka defensiv. Brynäs är ett bra hemmalag helt enkelt.

• Kommentar: Föll snöpligt redan i kvarten i fjol, nu höjs kraven ytterligare på Linköping. Har fått tillbaka starka namn som Magnus Johansson, Tony Mårtensson och målvakten Fredrik Norrena. Tränaren Slavomir Lener känner pressen och menar bland annat att: "Vi måste bli bättre defensivt och även om vi har ett bra lag på papperet är det på isen vi måste göra det".

 

Modo Hockey, assisterande tränare Thomas Steen

– Vi har mött Brynäs i en träningsmatch och dom såg bra ut, men annars har jag inte så bra koll eftersom jag varit borta från hockeyn i Sverige i många år.

– Svårt att svara på för mig. Men när jag spelade i Leksand på 1970-talet var det alltid kul att komma till Gävle och spela. Det var riktiga höjdarmatcher, svenska landslaget bestod ju i stort sett enbart av spelare från Leksand och Brynäs då. Så jag har härliga minnen från Gävle.

• Kommentar: Besvikelsen från förra säsongen (missat slutspel) har lagt sig och nu tar nya tränarduon Miloslav Horava, som tidigare spelat i Modo, och gamle NHL-stjärnan Thomas Steen med 14 säsonger i Winnipeg Jets, över. Assisterande Steen var på plats i Globen och visade sig vara en härlig typ och levererade sköna klyschor som: "När vi har pucken ska vi försöka göra mål och när vi inte har den ska vi låta bli att släppa in något".

 

Frölunda, tränare Ulf Dahlén

– Jag tror att Brynäs blir bra i år. Dom har fortsatt sin utveckling av spelare och jobbar bra och bygger vidare i gruppen. Kahnberg, som lämnat oss tror jag kommer må bra av ett miljöombyte.

– Att komma till Gävle är en tuff bortamatch. Det är svårt att vinna där och jag tror inte vi lyckades göra det förra säsongen.

• Kommentar: Frölunda får självklart finna sig i att tillhöra guldfavoriterna. NHL-proffsen Axelsson och Lundqvist har kommit hem igen och Uffe Dahlén har en stark trupp att tillgå. Det laget helst vill undvika är samma dåliga start som i fjol – vilket också Dahlén poängterar: "Vi låg elva efter 16 omgångar i fjol och inledde de första sju matcherna utan seger. Vi ställer höga krav på oss själva och måste undvika att det händer igen".

 

HV 71, tränare Janne Karlsson

– Det gäller att se upp för Brynäs. Dom har ett starkt lag som säkert kommer att bli minst lika bra som i fjol.

– Nu med Läkerol Arena är det en härlig känsla att möta dom på bortaplan. Det är en skön hall att spela i. Brynäs är av hävd ett spelande lag och det blir ofta bra matcher där.

• Kommentar: Janne Karlsson är tillbaka i Jönköping efter 28 år (!) och han vet självklart om kraven och pressen från hemmafansen. "Självklart ska vi vara med och fajtas om guldet och jag tror inte att HV:s ledning valde mig som tränare för att vi ska spela 1-3-1–hockey. Jag vill att vi ska spela så offensivt som vi bara kan göra", säger Karlsson.

 

Mer läsning

Annons