Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, det är inget mål

Målsituationen i Läkerol Arena har blivit lite av en snackis i hockey-Sverige.
Enligt Svenska Ishockeyförbundets domarchef Peter Andersson är det dock inget snack om saken:
– Utifrån den teknik som finns tillgänglig fattade Mårten Ivarsson rätt beslut.

Annons

Det var i lördags som Linköping blev bestulet på ett regelrätt mål i seriefinalen mot Brynäs. Eller?

Efter 8.20 i den första perioden hade huvuddomaren Robert Lahti inte något annat val än att ringa videokontrollanten Mårten Ivarsson. De flesta förväntade sig att Lahti skulle blåsa för mål, men istället blev det ett ”wash out”-tecken.

Jacob Markströms plockhandske räddade Brynäs från att hamna i målmässigt underläge.

– Jag har inte sett några fler bilder än de jag redan sett. Och jag har samma uppfattning som tidigare. Jag kan inte ta något annat beslut. För vidare kommentarer får jag hänvisa till Peter Andersson, säger Mårten Ivarsson dagen efter incidenten.

– Det är jättesvårt att ha någon uppfattning när man inte var på plats. Men utifrån de bilder vi ser i tidningarna kan man omöjligt säga att hela pucken var över mållinjen, säger Peter Andersson.

Sporten pratade med Peter Andersson runt 19-tiden i går kväll och då hade han ännu inte sett tv-bilderna.

– Jag har pratat med Mårten och utifrån den beskrivning han ger kan han inte fatta något annat beslut. När man ser tv-bilderna luras man av kameravinkeln. Pucken är i luften i det skedet då det ser ut som att den skulle vara över mållinjen. Därför går det inte att vara hundra procent säker på att den är inne, säger Peter och utvecklar:

– Vad som händer sen är att Markström har plockhandsken över pucken och det är omöjligt att se var den tar vägen. Innan plockhandsken kommer in i bilden går det inte heller att vara hundra procent säker. När Mårten ser situationen via bilder tagna uppifrån kan han konstatera att pucken inte är över linjen.

Tidigare fick videokontrollanten endast ta del av bilder från målkamerorna. Inför den här säsongen ändrades reglerna och nu har videokontrollanten även tillgång till tv-bilderna.

– Det är många som är fördömande och hävdar att pucken skulle vara över linjen, utan att ens ta hänsyn till videodomaren. Jag tycker det är olyckligt att vissa kallar det här för en skandal. Man måste ta fram mer fakta innan man kommer med såna uttalanden. Alla parter måste förlita sig på att videodomaren rapporterar det han kan se till hundra procent. Man kan inte gissa sig fram till ett beslut eller gå på en känsla. Utifrån den teknik som finns tillgänglig fattade Mårten Ivarsson rätt beslut, säger Peter Andersson.

• Det är en knepig situation...

 – Mycket knepig. Det är inte den första och inte den sista. Det här kommer att inträffa igen. Tekniken hjälper oss mycket, men den kan aldrig bli heltäckande.

Mårten Ivarsson är Gävlebo, men att det skulle ha påverkat beslutet dementeras bestämt.

– Jag och alla andra förutsätter att videokontrollanterna gör sitt jobb, utifrån det som går att se tack vare tekniken. Det skulle vara ganska avslöjande om man inte gör det, säger Peter Andersson.

• Vad är din syn på att det bara är en person som fattar ett så pass viktigt beslut?

 – Det är det optimala. Det skulle inte fungera att ha tio personer som ska försöka komma överens.

• LHC har inte lämnat in någon protest?

 – Inte vad jag vet. De får protestera, men det kommer inte att ge något annat resultat.

Brynäs vann med 2–0 och LHC:s Mats Fröshaug Josten får fortsätta att jaga sitt första elitseriemål.

Mer läsning

Annons