Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Bäckis redo för slutspel

Lite mognare, lite säkrare, lite bättre.
Det är svårt att se att den här säsongen skulle få samma snöpliga slut som senast när Nicklas Bäckström och hans Capitals går in i NHL:s slutpel om några veckor.
– Det är viktigt att ha rutin i sådana lägen, speciellt för oss som har ett så ungt lag. Det som hände då kommer att hjälpa oss, säger Bäckis när Sporten träffar honom i Florida.

Annons

Det här med ”lite mognare” är en grov underdrift.

Nicklas Bäckström är m-y-c-k-e-t mognare.

Det syns inte bara på att han numera, på ett självsäkert vis, bär upp den kostym han förra året blev påtvingad, utan även på hur han rör sig i omklädningsrummet, vad han säger och hur han agerar.

Kanske är det därför som han under denna sin andra säsong fått bära ett assisterande kaptens-”A” på sin tröja?

Sporten träffar den här gången Bäckis i Tampa, Florida, för en match som egentligen bara är en nedräkning till slutspelet.

– Jag tycker det är bra att vi har varit ”klara” lite längre och inte är inblandade i den där streckstriden som förra året. Vi kan toppa formen och komma in med bra energi i slutspelet. Det är trots allt då det börjar, säger han och kisar mot solen och tar av sig kavajen i den 28-gradiga värmen.

Han erkänner att det är ganska skönt att komma ned på en bortaturné till Florida den här tiden på året. Steka i solen och fläktas av svajande palmer är en lyx en hockeyspelare sällan får för mycket av.

Vi sitter i en liten park alldeles intill Tampa Bay Lightnings hemmaarena och konstaterar att det förra året inte alls var lika lätt att sitta tillbakalutad och fundera på hur man ska planera för ett play off.

Då nådde Caps slutspelet med minsta möjliga marginal, genom en spurt som tog på krafterna vilket lät Philadelphia skicka hem dem redan i den första omgången.

– Förhoppningsvis har vi lärt oss hur man ska spela slutspel nu, till skillnad från förra året. Det finns bra hopp och det känns bra i laget så jag tror vi kan gå långt, säger Valbosonen.

Det sägs att grundserie och slutspel i det närmaste är två olika sporter och Bäckis konstaterar att det gäller att vara beredd från första nedsläpp.

– Man måste veta att det blir tuffare fysiskt också och det gör alla i laget nu. Personligen tycker jag att det är kul, det blir lite tätare matcher och lite mer känslor på isen. Roligare helt enkelt.

Capitals har fortfarande ett ungt lag, men vissa menar att de ändå sitter på de komponenter som behövs för att gå hela vägen. Kritiken har nästan enbart handlat om målvakten Jose Theodore.

– Nu på slutet har han spelat mycket bättre och räddat oss flera gånger. Vi kanske inte hjälpt honom tillräckligt tidigare heller? Han har spelat upp sig och är riktigt bra, säger Bäckis och fortsätter:

– Spelar vi som vi vet att vi kan, efter vårt system och våra riktlinjer och dessutom har lite tur så kan vi gå långt. Men vi får se, vi måste ta oss förbi första rundan först.

Vad gäller Nicklas Bäckströms eget spel har det knappast undgått någon att han just nu är vår bäste svensk:

4 Han leder den blågula poängligan med marginal: 76 poäng på 74 matcher – fem poäng före Daniel Afredsson och åtta före Daniel Sedin.

4 Han ligger elva i den totala poängligan i NHL, men har varit topp tio stora delar av säsongen. Långt före superstjärnor som Martin St. Louis, Henrik Zetterberg, Dany Heatley, Simon Gagne och Marian Hossa.

– Nej, det hade jag inte kunnat tänka mig, mest för att jag inte tänker på sådant alls inför en säsong – jag är inte en sådan person. Men det är kul de gånger som någon påminner mig om det, som nu, säger han och ler brett.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte känts bra och jag tycker förstås att det är roligt att få göra poäng för egen del.

Trivs man vid sidan om syns det på isen, konstaterar han och förklarar att han lärt sig ta vara på livet utanför arenan; ”Det finns tid till ett privatliv”, säger han.

– Det är hårt jobb som gäller. Det är matcher nästan hela tiden och visst är det jobbigt att ladda om ibland, men när man varit här ett tag så vet man lite hur det går till.

– Hur allt fungerar med resor och så vidare och då lär man sig när man kan släppa hockeyn och inte.

Nu, med snart 80 matcher spelade, ska han och de andra alltså lägga i den extra växeln för att göra det som laget inte klarade i fjol.

– Hittills har det gått bättre än förra året, så det är jag nöjd med. Men det är nu det börjar, det är nu man måste vara som bäst.

Mognare, säkrare – nu är Bäckis redo för slutspel

”Spelar vi som vi vet att vi kan, efter vårt system och våra riktlinjer och dessutom har lite tur så kan vi gå långt. Men vi får se, vi måste ta oss förbi första rundan först.”

Mer läsning

Annons