Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det läge att sikta uppåt, Dackell

Allt fokus i Brynäs ligger på att ta sig till slutspel.
Det mesta talar för att laget lyckas, vilket gör att de två sista matcherna handlar om att undvika plats sju eller åtta i tabellen.
Annars tvingas man förmodligen möta Färjestad i kvartsfinalspelet – och i Karlstad har inte Brynäs vunnit på 14 försök.

Annons

Att få någon i Brynäs att titta bortom kvällens match hemma mot Timrå är snudd på lönlöst. Det är ju nu som slutspelsplatsen ska säkras, eller – i värsta fall – hemma mot Färjestad på lördag.

Totalt två poäng i någon av matcherna är allt som behövs, och troligen inte ens det eftersom både Djurgården och Modo är så långt bakom.

Därför kan man säga att Brynäs återstående matcher handlar lika mycket om att ta sig till slutspel som att bädda för sig när spelet om medaljerna väl drar igång.

Färjestad är i stort sett redan klara seriesegrare – bara storförluster i de två sista omgångarna kan stoppa laget – vilket gör att värmlänningarna väljer kvartsfinalmotståndare först i SVT:s Hockeykväll på måndag.

Det mest troliga valet är Brynäs.

– Går de enbart på statistiken så... Jag skulle nog tänka så om jag var dem, säger Brynäs sportchef Micke Sundlöv.

Det har gått långt mellan Brynässegrarna i Löfbergs Lila Arena. Säsongen 2002/2003 inträffade det senast – sedan dess har det blivit 14 raka förluster, tolv efter ordinarie tid, en efter straffar och en i sudden.

Blir det en kvartsfinalserie mot Färjestad måste Brynäs bryta sviten för att ha chans på semifinal. Alternativet är att göra en kanonavslutning på grundserien och gå förbi både Timrå och Skellefteå till en sjätteplats. I sådana fall kan inte Färjestad välja Brynäs.

Tränaren Niklas Czarnecki har dock inte, vilket knappast är särskilt förvånande, tänkt i de banorna.

– Nej, det har jag inte, säger han.

– Ja, under förutsättning att vi vinner den här matchen mot Timrå. Först då kan vi börja titta på placeringar i tabellen.

Lagkaptenen Andreas Dackell är också försiktig med att prata kvartsfinalmotståndare.

– Målet har varit att gå till slutspel och det är det fortfarande. Sedan var vi hamnar får vi se på lördag, säger han.

– Men visst, man vill ju alltid hamna så högt upp som möjligt.

Det finns en annan aspekt på kvartsfinalspelet också – resorna. Får Brynäs Luleå eller Frölunda blir det till att sätta sig på flyget för varje bortamatch, i fallet med Linköping, HV71 och Färjestad går det att ta buss.

– Det är hiskeligt dyrt att flyga, men det är å andra sidan drygt att åka buss. När vi mötte HV71 i kvarten för två år sedan tog vi buss dit dagen innan, bodde på hotell och flög sedan hem dagen efter. På det sättet fick vi ner kostnaderna lite, berättar Micke Sundlöv.

Både han, Czarnecki och Dackell struntar nog egentligen i vilket lag det blir i kvarten, eller hur man ska transportera sig – bara det blir slutspelsklart i kväll.

– Vi har ett fantastiskt utgångsläge, har två hemmamatcher varav den ena mot en av huvudkonkurrenterna. Det kan inte bli festligare, säger Niklas Czarnecki.

Mer läsning

Annons