Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu bjuder ”Bäckis” tillbaka

Mitt i smällheta augusti är det i dag rena julafton i Valbo ishall.

Tomten heter Nicklas Bäckström.

Klapparna är ett berg av hockeyutrustning från NHL:s spelarorganisation – värda över 200 000 kr.

Annons

Nicklas Bäckström lämnade Brynäs för Washington Capitals och NHL.

Men han kommer ursprungligen från Valbos hockeyisar.

Det har han inte glömt – och därför har han personligen engagerat sig i den ansökan som Valbo HC gjorde förra våren.

NHL-spelarnas fackliga organisation NHLPA har en fond som heter Goals & Dreams, vars syfte är att ge bidrag så att hockeyns gräsrötter lite överallt i världen kan gro.

– Jag tyckte det var en jättebra idé av Valbo att göra en ansökan, och det känns kul att få ge igen lite till klubben genom att jag varit med och stöttat den, berättar Nicklas.

– På en träff före förra säsongen satt jag länge med Joe Reekie som är den i NHLPA som har ansvaret för bland annat Washington, där han faktiskt har spelat, och jag berättade lite om Valbo HC och hur man hade tänkt.

Sedan 1999 har Goals & Dreams portionerat ut runt 115 miljoner svenska kronor till olika projekt i 18 länder.

Flera svenska klubbar har fått bidrag. Anundsjö IF, Svedjeholmens IF, Järveds IF, Njurunda SK – det går att leta i hockeystjärnornas adelskalender för att hitta spelare med rötterna där.

Det mest uppmärksammade bidraget är det som lilla Skogsbo SK utanför Avesta fick för några år sedan där en miljon kronor blev grundplåt till den nya ishallen som självklart invigdes av Nicklas Lidström.

Valbos vinstlott innehåller 50 utrustningar för barn, vara fyra kompletta för målvakter.

– Fantastiskt, säger klubbens ordförande Mats Reidler. Det här är ju prylar som vi aldrig skulle kunna ha råd att köpa in annars.

Det stora syftet med gåvan från Goals & Dreams är att den ska användas för att ge nya generationer möjlighet att testa på ishockey.

– Hockey är en dyr sport. Det är en ekonomisk tröskel att köpa prylar för kanske 10 000 kronor till ett barn, och sedan kanske det inte blir så mycket hockey ändå, säger Mats Reidler.

Därför är Valbos tanke att Goals & Dreams bidrag ska användas till prova-på-utrusning för riktigt unga.

Målvaktsutrustningarna är dock för 12–13-åringar.

– Vi har som ambiton i klubben att öka antalet egna produkter, och ett sätt är givetvis att få fler att börja spela hockey i Valbo HC. Långsiktigt har vi ett mål att spela i allsvenskan 2012, och vi tror att enda chansen att etablera sig på den nivån är att man fostrar spelare själv.

Nicklas Bäckström spelade i veckan matcher med Icebreakers i Köpenhamn, men kommer att finnas med under den stora dagen i Valbo ishall. Han kan nog räkna med att få skriva en hel del autografer, och snacka hockey och gamla minnen.

– Jo, Valbo är verkligen hemma för mig. Jag började väl hänga här vid ishallen, då fanns det inte tak förresten, när jag var sju-åtta år och spelade för Valbo tills jag var 14. Det är många som hjälpt mig på vägen. Peter Gustafsson som tränade 86:orna som jag spelade med, Bosse Skogsberg, han höll väl på med allt, Sune Bergström, Leffe Lättman, Benny Bolin – så visst känns det bra att fått hjälpa Valbo HC med det här.

Mer läsning

Annons