Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får ”Markan” landslagschansen

Det var på gång redan inför LG Hockey Games i Globen. Men det blir först nu som Brynäs målvakt Jacob Markström får debutera i Tre Kronor.
– Det känns riktigt roligt att få chansen, säger ”Markan”.

Annons

För exakt ett år sedan klev Jacob Markström in mellan stolparna och räddade Brynäs kvar i elitserien. Vid årsskiftet var han nära att bli guldhjälte i junior-VM och under hela säsongen har han tillhört en av elitseriens bästa målvakter.

Nu skriver Jacob Markström nästa kapitel i sin hittills unga hockeykarriär.

I nästa vecka finns han med i Tre Kronors lag som ska möta Schweiz i en dubbellandskamp i Karlskrona och Malmö.

– Jag fick reda på det nu under träningslägret i Visby och det känns riktigt roligt, berättar Markström som i går kom hem till Gävle för en kort visit under helgen.

På måndag samlas laget igen och Jacob hoppas förstås på att få spela åtminstone en av landskamperna. Målvaktsjobbet delar han just nu med Luleås Mattias Modig, men Brynäs 19-åring inser att det blir tufft att ta en plats i truppen till Ceska Pojistovna Cup som spelas 16-19 april.

– Ja, jag ser det här som en riktig bonus. Men självklart är jag medveten om att ingen av målvakterna från semifinallagen är med nu, menar Jacob Markström.

Så även om ”Markan” tillhör toppskiktet i elitserien så är det inte rimligt att tro att han ska ha någon chans att slå sig in laget varken till turneringen i Tjeckien eller till VM i Bern och Zürich som spelas 25 april till 10 maj.

– Nej, det kan jag inte tro. ”Honken”, Gustavsson och Liv är ju de som varit bäst under säsongen, säger Markström.

Förutom Frölundas Johan Holmqvist, Färjestads Jonas Gustavsson och HV:s Stefan Liv så finns ju en stor VM-kandidat i form av Henrik Lundqvist om New York Rangers inte når slutspelet i NHL. Så konkurrensen är sannerligen tuff för Jacob Markström att få fortsätta också efter landskamperna till veckan.

I Brynäs kommer dock Jacob av allt att döma få en given roll som förstemålvakt nästa säsong sedan Anders Lindbäck gjort klart med Timrå.

– Jag kan bara önska Lindbäck lycka till där uppe, säger Markström diplomatiskt.

I Tre Kronor får Jacob sällskap av lagkamraterna Daniel Widing och Lasse Jonsson. Dessutom finns JVM-polaren från Modo Victor Hedman med i truppen.

– Kul att man har några med som man känner bra sedan tidigare, säger Jacob Markström.

Mer läsning

Annons