Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Brynäs ”gubbar” kommit igång på allvar

Det talas ofta om Brynäs många talanger.

Men kolla in statistiken – det är ju ”gubbarna” som regerar.

– Det sporrar oss äldre att de yngre är så intensiva och bra i varje match, förklarar Sebastian Lauritzen, 27.

Annons

37-årige Andreas Dackell har gjort poäng i fem raka matcher, 28-årige Jonas Nordquist i fyra.

Två rutinerade spelare som fått mycket kritik tidigare under säsongen från de flitiga tyckarna på diverse webforum.

Nu är tongångarna lite annorlunda.

– Jag hade lite svårt med målgörandet i början. Det gick riktigt bra i träningsmatcherna, sedan när vi kom in i serien hade jag svårt att sätta dit puckarna, säger Nordquist, som har smugit upp till en åttonde plats i elitseriens poängliga.

Ett år yngre kedjepolaren Sebastian Lauritzen gjorde en superinsats senast med två mål och ett målpass och tillhör också det äldre garde som på sistone har överglänst de unga stjärnskotten i laget. Fast han vill inte gärna bli kallad för veteran.

– Nej, det får du inte skriva. Jag har ju bara spelat fyra år i elitserien. Gubbe? Ja, okej då, säger lagets bäste passningsläggare och garvar.

• Har du någon passning till de yngre i laget – det är ju ni äldre som är bäst för tillfället?

– Nja, jag vet inte. Det är väl att de sporrar oss. När de yngre är så intensiva och bra i varje match hjälper det oss äldre att få upp farten.

– Det är en win-win-situation. De yngre vill ju samtidigt hävda sig mot oss. Jag tror att det är ett bra klimat vi har i laget.

Den i det yngre gardet som jagar närmast bakom Lauritzen och Nordquist är lite oväntat rookiebacken Mattias Ekholm, 20. Även han har gjort poäng i fem raka matcher. Därbakom ligger Jakob Silfverberg, 20, och Calle Järnkrok, 19, hack i häl.

– Det är fantastiskt att vi har så många bra unga spelare. Att de har levererat och tagit ett kliv till är grymt viktigt för oss. Och de blir ju äldre under säsongen, så de kommer säkert ikapp oss, säger Jonas Nordquist.

En förklaring till varför han och Sebastian Lauritzen vaknat till på allvar kan man nog finna i den förändring Niklas Czarnecki gjorde efter hemmaförlusten mot AIK den 28 oktober.

– Ända sedan jag, Nordquist och Kahnberg hamnade i samma kedja har vi gjort mål i nästan varje match vi spelat, säger Lauritzen.

– Jag trivs bra. Det som är kul med ”Nordan” är att om man åker sig fri så får man alltid pucken på bladet.

Slutligen måste vi reda ut varför Lauritzen alltid verkar gå ner på knä när han skjuter sina mål. Det beror väl inte på att han är så gammal att han inte orkar stå upprätt?

– Det är något jag alltid har gjort. Jag har så lång klubba att jag måste gå ner på knä för att få upp pucken. Annars kommer jag inte under den ordentligt. Och då har jag ändå kortat klubban lite inför den här säsongen, säger Lauritzen.

Nej, någon gubbe är han nog inte. Bara en väldigt het hockeyspelare i sina bästa år, liksom Jonas Nordquist, Andreas Dackell och de andra 25-plussarna...

Mer läsning

Annons