Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar NHL-draften för Jacob

Klockan 10.05 i dag lyfter flight LH3001 med familjen Markström ombord. Mellanlandning väntar i Frankfurt innan planet styr vidare mot Ottawa, Ontario och årets NHL-draft – där Brynäsmålvakten Jacob Markström tippas gå i första rundan. – Men jag har inga förväntningar, säger supertalangen ödmjukt.

Annons

Jacobs karriär har gått i rekordfart. För bara tre säsonger sedan vaktade han kassen i Sätra J18. Därefter har 18-åringen hunnit med det mesta en 18-årig målvakt för huvudtaget kan vara med om. TV-pucken, U18-VM, Elitserien, Kvalserien, ja listan kan göras väldigt lång.

Framför allt var han, med kvalseriens bästa räddningsprocent, en stark bidragande orsak till att Brynäs räddade ett nytt elitseriekontrakt. Det fick förstås inte NHL-klubbarna att gå obemärkt förbi.

Nyligen presenterade scoutnätverket ISS (International Scouting Service) sin lista över de spelare man rankar högst inför sommarens NHL-draft – och Jacob rankas gå först av samtliga målvakter – i så fall någonstans i mitten i första rundan.

Så nu vet Jacob vad som väntar när han landar i Ottawa 16.45 kanadensisk tid, tillsammans med pappa Anders, mamma Lena och agenten Peter Wallén.

– Fast egentligen har jag inga förväntningar alls. Jag ser det som en upplevelse, säger Markström.

– Ja, faktiskt. Mitt mål med den här säsongen har varit att bli draftad över huvudtaget. Jag blir glad även om jag skulle gå i andra rundan. För draften är inget jag själv kan påverka, det är ju inte bara att ta på sig en snygg kostym och tro att man ska hamna så högt upp som möjligt.

– Men det är klart man hoppas på första rundan, tillägger han och flinar.

– Jag har inte hunnit tänkt så mycket på det. Peter (agenten) får berätta lite på ditresan vad som väntar.

– Jag pratade lite med honom för ett tag sedan. Men så mycket hockeysnack blev det faktiskt inte. Han sa att han tyckte att det var kul att det gått bra för mig och så, berättar Jacob som varit i kontakt med 26 av 30 NHL-klubbar.

– Jag var över till Nordamerika förra veckan för intervjuer. Det var på ett hotell där klubbarna satt inne i olika hotellrum och man fick gå mellan varje rum och bli intervjuad.

– Nä, inte direkt. Det var inte riktigt den typen av frågor, bara lite allmänt prat om hockey och så. Men Florida var sociala, säger Jacob.

Men något favoritlag – eller ens favoritmålvakt i NHL har han aldrig haft:

– Nää. Jag har faktiskt inte följt NHL så jättenoga så det spelar ingen större roll vilket lag som draftar mig. Jag försöker titta lite på alla målvakter där borta

på fredag i Scotiabank Place – Ottawa Senators hemmaarena. På förhand ser det ut som att Los Angeles Kings kommer att välja Jacob. Klubben har nämligen andravalet efter Tampa Bay – och har dessutom bytt till sig ett draftval i första rundan av Dallas, 28:e platsen, och det är där klubben troligtvis kommer att tinga Markström.

Om allt går enligt ISS:s rankingsystem, blir Jacob andra svensk att bli vald i första rundan efter HV-talangen Mattias Tedenby som tippas hamna i New York Rangers organisation som nummer 20 totalt. Etta väntas kanadensaren Steven Stamkos bli.

Andra rundan, liksom de övriga rundorna äger rum under lördagen.

Så här säger två rutinerade kanadensiska draftexperter, Iain Morrell och Grant McCagg till hockeysverige.se:

– Markström har allt man kan önska av en förstemålvakt i NHL. Han är stor, rörlig och har ett bra tävlingspsyke, menar McCagg.

– Oddsen är på Markströms sida, sett till hans storlek, smidighet och vad han har presterat den här säsongen, säger Morell.

Svaret på vilken klubb det blir – och om det blir första rundan – får vi under midsommarhelgen innan familjen Markström vänder hemåt på måndag nästa vecka.

Då åker Jacob direkt på semester:

– Jag och två kompisar (bland annat Anders Lindbäck, som väntas bli tingad i tredje rundan av Phoenix) åker på bilsemester direkt på måndagen. Jag har ju inte körkort så jag kan sova i baksätet, skrattar Jacob Markström.

Mer läsning

Annons