Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill ”Bäckis” gå hela vägen med Capitals

Nicklas Bäckström störs av en skada – men spelar NHL-premiären natten till lördag mot Atlanta.
Och det är ju när grundserien är över som han och Washington Capitals verkligen ska visa klassen.
Målet är givet:
– Att vinna Stanley Cup, det vore drömmen, säger ”Bäckis”.

Annons

Det var för bara någon dag sedan risk för att den sårskada ”Bäckis” råkade ut för i en av de sista träningsmatcherna skulle stoppa honom i premiären – i så fall skulle han missa sin första NHL-match någonsin.

Men lugn, Bäckström kom med glädjande besked i går kväll:

– Det känns bättre och bättre, jag lirar i morgon!

Därmed är han med från början i jakten på upprättelse. Nicklas, lagkamraterna, klubbledningen och fansen – alla kan historien från förr.

Washington Capitals har gått från klarhet till klarhet, men bara under de 82 grundseriematcherna. I slutspelet har det blivit något av tvärtom och värst var det i våras. I första omgången väntade Montreal för den suveräna seriesegraren som hamnat 33 poäng före i tabellen. Men trots ledning med 3–1 i matcher tappade Capitals allt och åkte ut.

En chock.

– Det har slagit stopp för oss, och vad det beror på är svårt att sätta fingret på. Vi har diskuterat det där mycket inom laget. Kanske slappnade vi av, säger Bäckström.

Vad ska ni förändra för att samma sak inte ska upprepa sig?

– Jag tror det är en inställningsfråga. Vi måste behålla fokus hela tiden i slutspelet.

För att Washington Capitals tar sig dit igen, det är det ingen som tvivlar på. Klubben har, mycket medvetet, behållit stommen av spelare i laget och värvat mycket modest.

Inga nya stjärnor in alltså.

Och ”Bäckis” tycker det är rätt väg att gå.

– Vi vann ju grundserien så överlägset, tog ju över 120 poäng. Då är man inget dåligt lag. Det kan vara bra för individerna att känna det förtroendet som klubben nu visar. Det kan vara bra för tränarna också, menar han.

Vad är nytt med Capitals då?

– Roligast är att Marcus Johansson tagit en plats i truppen. Det är en stor överraskning, det måste man säga. Han har gjort sig riktigt bra ifrån sig på försäsongen.

Är du förvånad?

– Ja, jag hade ju aldrig sett honom spela förr. Han är lite lik mig i sin spelstil tycker jag.

Kul med en ny svensk att umgås med också.

– Ja, vi umgås rätt mycket, både jag och Marcus och våra respektive föräldrar. Det är trevligt. Jag och Marcus är faktiskt mitt uppe in en pingismatch alldeles nu.

Du är nya ”Nyllet” för honom nu.

– Hehe, jo, lite så kan man väl säga att det är. Han är ju i samma ålder som jag var när jag kom över hit.

En mer luttrad och rutinerad Nicklas Bäckström går in i sin fjärde NHL-säsong – nu som verklig superstjärna och stort affischnamn.

– Det är klart att det märks. Det har varit mycket olika events inför premiären, jag har haft en del att göra. Det har varit fullt upp. Vänjer mig gör jag kanske inte...men det ingår i jobbet.

Du gjorde 101 poäng förra året. Har du några personliga mål den kommande säsongen?

– Jag kanske är lite tråkig på det sättet, men jag försöker att inte sätta upp några mål för mig själv. Jag vill bidra så mycket som möjligt till att laget vinner så många matcher som möjligt. Det får räcka så.

Stanley Cup-final – ja, det är den givna målsättningen för Ovetjkin, Bäckström och de andra.

Men det dyker upp ett emotsett delmål 1 januari, på nyårsdagen. Den här gången är det Washington Capitals som ska spela NHL:s utomhusmatch som börjat bli en tradition. Motståndare blir Pittsburgh Penguins – platsen Heinz Field, vanligtvis hemmaarena för det amerikanska fotbollslaget Pittsburgh Steelers.

– Det är väldigt, väldigt stort här borta. Det har promotats under lång tid och kommer bara att bli mer och mer, säger ”Bäckis”.

– Det ska bli en stor upplevelse att få spela där inför...vad kan det bli...65 000 åskådare. Man har ju inte spelat utomhus sedan man var liten.

Lagen som ska mötas är noga utvalda – Capitals och Penguins gillar inte varandra speciellt mycket och matchen-i-matchen mellan Ovetjkin och Sidney Crosby förstås den stora grejen.

Det där är något som Nicklas kan sitta hemma och se fram emot i det nya hus han flyttat in i.

– Inte så långt från där jag bodde förut. Det känns bra med något lite större, det är nästan alltid folk här och hälsar på och då är det bra att det finns plats. Det är lagom stort, säger ”Bäckis”.

Går Washington så långt som Bäckström önskar – då kan det bli trångt även där.

Mer läsning

Annons