Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offensiven Valbos kvalvapen

Sex lag gör upp om en direktplats till allsvenskan. I kväll drar kvalserien igång, och Valbo inleder borta mot Nybro. Sporten har tagit pulsen på respektive lags tränare. De tre punkter vi valt att belysa är 1) Nyckelspelare, 2) Styrkor/svagheter, 3) Tipset, 3) Målvakter.

Annons


1. Målvakten Patrik Eriksson är jätteviktig. För att Valbo ska lyckas behöver man först och främst ett bra målvaktsspel. Sedan är lagkaptenen och backen Fredrik Stefansson oerhört betydelsefull. Han leder laget framåt och ger alltid 110 procent. Utan honom är VHC ett sårbart lag.

2. Främsta styrkan är offensiven. Valbo gjorde överlägset flest mål av division 1-lagen. Svagheten är att truppen inte är tillräckligt bred. Laget är känsligt för skador och sjukdomar. För några månader sedan sviktade försvarsspelet lite, men på slutet har det sett bättre ut. Det återstår att se om det håller mot vassare motstånd.

3. – Hjärtat vill och tror att vi ska vara med och kriga om en allsvensk plats. Realistiskt är det väl lite väl tufft att sätta oss som etta. Jag tror Huddinge blir farliga, säger Valbos tränare Daniel Kraft.
1. Robert Kimby och Jonny Ågren har producerat mest i det offensiva spelet. Herman Hultgren och Patrik Hucko är två rutinerade backar som får dra ett tungt lass. Alexander Bergh i målet är också en viktig kugge.

2. Nybro är ett intensivt lag med god fysik. Bjuder inte på så mycket finesser. Bortaspelet i allsvenskan var under all kritik, det blev inte en trepoängare på hela säsongen.

3. – Nybro vinner, säger Nybros tränare Lenny Eriksson.
1. Målvakten. Förmodligen kommer Patrik Sjögren att få förtroendet i kvalserien. När Huddinges målvaktsspel fungerar, brukar även andra spelmoment fungera. Marcus Weinstock är en klasspelare.

2. Huddinge lever på sin dåliga is, den är ofta mörk i färgen och påminner mer om en uteis. För många lag är det en obehaglig upplevelse att besöka Björkängshallen. Det finns många unga entusiastiska spelare i det skridskoskickliga laget. Som alla andra lag med unga spelare saknar Huddinge viktig rutin.

3. – Jag måste tippa oss själva naturligtvis. Allt annat vore tjänstefel, säger Huddinges assisterande tränare Per Lundström.
1. Ett homogent lag som är beroende av samtliga spelare. Ingen sticker ut mer än någon annan. Kollektivet går före individen hos Tingsryd.

2. Tingsryd är ett samspelt och svårspelat lag med fyra kompletta femmor. Har ett vasst anfallsspel. Laget är dock relativt ojämnt och har svårt att sätta pricken över i:et.

3. – De allsvenska lagen får gälla som favorit. Sedan är det hugget som stucket mellan övriga lag. Alla fyra kan nog vara med och störa Huddinge och Nybro, säger Tingsryds tränare Mikael Tisell.
1. Lagets målvakt Timo Lindström har levererat under hela säsongen och han kommer att vara en ledande spelare även i kvalet, tillsammans med lagkaptenen Urban Omark. Han kom från ett annat "löven-lag" till den här säsongen, nämligen Björklöven. Omark är en spelskicklig center med en riktig vinnarskalle, precis som sin lillebror Linus i Luleå.

2. Asplöven har visat att de kan spela riktigt bra med kniven mot strupen. De senaste åtta matcherna har laget behövt vinna för att klara sig vidare, och det har de gjort. Hög fart och effektivitet i power play är lagets signum. Starka på hemmais, men borta kommer laget att få det jobbigt i kvalserien.

3. – Huddinge får gälla som favorit tillsammans med Nybro. Och Asplöven blir kvalseriens dark horse tillsammans med Tingsryd, säger Asplövens assisterande tränare Per Kentää.1. Målvakten Bengt Höglund blir nyckelfigur. I övrigt är Örebro beroende av att samtliga spelare bidrar.

2. Har tre femmor som kan producera lika mycket och en intressant fjärdeline i Gustav Gräsberg, Viktor Kratz och Mikko Laine. När det gäller som mest brukar Örebro ofta vika ner sig. Laget missade kvalserien till allsvenskan med nöd och näppe de tre föregående säsongerna.

3. – Huddinge och Nybro får gälla som favoriter, säger Örebros tränare Lars "Mozart" Andersson.

Mer läsning

Annons