Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pecka ska se till att Norge håller tätt i VM

När tv-kameran gör ett svep över det norska båset i kvällens VM-premiär för Tre Kronor kan det hända att en bekant skäggig nuna dyker upp.
Men...
Är det inte Pecka Alcén som står därborta? Jodå, precis så är det.
– Jag ska inte kalla mig landsförrädare men nog skulle jag älska att tvåla till svenskarna och Silfverberg, skrattar Brynäs målvaktstränare.

Annons

För det är Norge som gäller för Pecka i den här VM-turneringen. Han är förstås anställd att drilla de tre norska guttarna som har den föga avundsvärda uppgiften att försöka hålla målet fritt från påhälsning under det här VM-spelet.

Och det är inte första gången Pecka jobbar med vårat västliga grannland.

– Jag var med i Halifax-VM i Kanada 2009 också. Jag hade en otroligt rolig period då och tvekade inte att nappa på det här när jag fick frågan redan tidigt i höstas. Har man inte behov av mig i det svenska teamet så jobbar jag gärna med norrmännen.

Brynäs hade inte heller någonting emot att låna ut sin erkänt duktiga målvaktstränare.

– Nä, norska förbundet hyr mig och betalar min lön så det blir en utgift som Brynäs slipper den här tiden. Dessutom är det bra för min egen utveckling att få vara med på den här nivån. Det är en bra situation både för klubben och mig personligen, säger Pecka.

Så nu är han tillsammans med Mads Hansen och Jakob Silfverberg Brynäs inslag i VM-turneringen som precis har startat i slovakiska Bratislava och Kosice. Jakob Silfverberg anmäldes till det svenska laget i går.

– Det kommer säkert att kännas både konstigt och roligt att stå i motståndarbåset och se de klassiska svenska gula tröjorna. Det blir något helt nytt för mig. I Halifax mötte vi aldrig Tre Kronor, säger Alcén.

Han kommer inte heller att tveka att ge ut information om de svenska målvakterna Viktor Fasth, Anders Nilsson och Erik Ersberg.

– Fasth och Nilsson har jag riktigt bra koll på efter elitseriesäsongen. Jag vet väl Ersbergs styrka och svagheter också så några tips kan det nog bli. Men min huvudsakliga uppgift är att se till att den som vaktar vårat mål är så bra förberedd som möjligt.

Där är det framför allt rutinerade Pål Grotnes och Lars Haugen som kämpar om platsen.

– Jag jobbar ju så att det inte finns någon förstamålvakt. Båda kommer att få chansen och så får vi se vem som tar den och då kör vi på det.

Det norska laget har laddat under en månads tid och där har Pecka hela tiden varit med i förberedelserna. Det har varit några träningsläger och så ett gäng förberedande matcher. Bland annat har norrmännen vunnit en och förlorat en match mot Danmark, förlorade två matcher knappt mot Ryssland varav en i sudden för att i genrepen förlora dubbelt mot Lettland.

– Hmm, då såg det väl inte så där riktigt bra ut. Men inom gruppen tror vi mycket på det här laget trots att experter, journalister och hockeyfolk i allmänhet har dömt ut oss. Visst inser vi att det blir oerhört tufft – men även i ett VM kan det bli skrällar...

Tre Kronor är härmed varnat.

Mer läsning

Annons