Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryskt guld efter supervändning

0–3-underläge efter två perioder mot Kanada vändes till 5–3-seger.
Ryssland tog guld i junior-VM och gjorde det med en osannolik supervändning – för tredje matchen i rad.

Annons

Rysslands väg till sitt första guld i JVM-ishockeyn sedan 2003 har varit lång, krokig och uppför.

Ja, egentligen helt omöjlig.

Laget började turneringen med två förluster, mot Kanada och Sverige, och säkrade en kvartsfinalplats först i sista matchen.

Sedan kom de makalösa vändningarna.

Underläge med 1–3 med 3.41 kvar mot Finland i kvartsfinal fixades till med två mål på två minuter och sedan avgörande i förlängningen.

Mot Sverige i semifinalen var det underläge med 2–3 till 1.27 återstod. Efter 3–3 fixade ryssarna segern i straffläggningen.

Och så den mest spektakulära i finalen. Fem mål i sista perioden och 0–3 blev hastigt och lustigt 5–3.

– Det är vår karaktär. Om vi ligger under med ett eller två mål så ger vi aldrig upp. Vi kämpar till slutet. Det är det ryska hjärtat, jublade forwarden Artemi Panarin som inledde upphämtningen med sitt 1–3-mål efter 2.33 av sista perioden och fullbordade den när han sköt 4–3 efter 15.22.

Störste hjälten var dock lagkaptenen och stjärnan Vladimir Tarasenko. Han skadade vänsterbenet i en kollision i slutet av den andra perioden och fick hjälpas av isen. En bit in i den tredje perioden kom han tillbaka, sköt 3–3-målet och spelade fram till Panarins 4–3.

– Det var jätteviktigt, han är vår kapten. Trots skadan kom han tillbaka och gjorde mål. Han kände något i knäet, nu kan han bara gå på det ena benet, sade Panarin efteråt.

Kanada, framgångsrikast i JVM-historien med 15 guld, förlorade sin andra raka final. Ryssland tog sitt fjärde och totalt 13:e med Sovjetgulden inräknat.

Mer läsning

Annons