Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silfverberg verkar spara målet till finalen

Han åkte iväg på ett VM-läger, och det såg ut som det skulle bli en vänte- och returplats på läktaren i Kosice, Slovakien. Men han kom aldrig hem.

Jakob Silfverberg stannade kvar i hockey-VM. Han är kvar där än. Sverige är kvar där än.

Annons

Han är i VM-final, söndagens kommande sena drama – och vilken match han gjorde i går när Tre Kronor knockade de regerande världsmästarna Tjeckien med 5–2.
Det enda man kan vara orolig för är givetvis att en sån spelare som den 20-årige VM-debutanten är – svischar iväg över Atlanten till Ottawa oavsett vad kontrakt eller egna tankar säger.
Det visar Affären Mattias Ekholm, där det oundvikliga feta, frestande NHL-kontraktet, slängdes fram och inte kunde avfärdas.
Men det får bli en senare, bitter Brynäsdebatt.

Nu VM. Nu Jakob Silfverberg. Nu en chans att ta ett nionde svenskt VM-guld. Senast det gick vägen, 2006 i Riga, fanns Johan ”Honken” Holmqvist i målet och Nicklas Bäckström blev den yngsta svenska världsmästaren någonsin.
Tre Kronor har alltid innehållit minst en spelare från ett Gävlelag när det blivit VM-guld.
Nu är det Jakob Silfverberg, som sent på söndag kan glänsa ännu mer än när farsan Jan-Erik tog silver i Wien 1977, en annan klassisk VM-turnering i den svenska hockeyhistorien.
I fjol stal Tjeckien den svenska finalplatsen med bara 13 sekunder kvar, och norpade därpå hela mästerskapet framför storfavoriten Ryssland. Nu tog Tjeckien ledningen på en kontring, där den åter storspelande målvakten Viktor Fasth styrde en puck på NHL-veteranen Patrick Elias.
Men Patrik Berglund, farsan där heter Anders och försökte en gång ta sig in i Brynäs men gjorde elitseriekarriär i Västerås till slut, bankade in kvitteringen bara några minuter senare i Sveriges första power play.
St Louisproffset placerade sedan även in 5–2 i tom bur, och är en av de riktigt stora spelarna i den här titelutmaningen. Han, Viktor Fasth (helt fantastisk) – och rätt många till faktiskt.

Jagr? Han isolerades. Han neutraliserades. Så skickligt gjort.

Det är självklart en hyfsat läcker VM-debut att få spela final det första man gör – och vem vet när nästa chans till VM-spel ens uppkommer för Silfverberg. Han har dock sparat det bästa till sist – målet. Och det är nära. Lika nära som VM-titeln.
I den tredje perioden hade han ett ribba-stolpe-målkamera-skott (gör om det!) som kunde ha inneburit 4–1 för Sverige.
Sedan kom ett mål. Inte med det där fantastiska skottet han har, utan med den där forcering på mål som Silfverberg inte alltid har haft men som visar på mod och klargör att man är en stor spelare som har en framtid på en mindre rink
Pucken skulle in.
Pucken gick in.
Att kedjekompisen Marcus Krüger fick målet gör inget. Jag såg att det var Silfverberg som flyttade på halva Tjeckiska republiken.

I TV3 gjorde man det enkla, logiska valet; kedjan Krüger, Tedenby och Silfverberg blev kandidaterna till matchens lirare – den där utmärkelsen som tittarna röstar fram Tedenby fick den, helt okej för mig för där har vi ytterligare en 90-talist som bara brakar fram i hockeykarriären.
Men kedjan har varit en av Tre Kronors bästa i hela VM, och är en rätt perfekt komponerad formation av förbundskaptenen Pär Mårts. Det är också killar som denne kan utan och innan, och det skulle vara en rätt häftig utveckling om Mårts kunde leda spelare som haft utmanat världen med i junior-VM ända fram till den stora titeln.

...det är alltid alldeles för mycket reklam i reklam-teve, men den där om kondomer och kaninen som har jätteskoj med Brynäströja på sig är rätt kul i alla fall.

Mer läsning

Annons