Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjutton också, Brynäs – Färjestad vann igen

Brynäs lyckades inte frigöra sig från historiens makt utan förlorade på lördagen för 17:e gången på 18 matcher mot Färjestad i Löfbergs Lila Arena i Karlstad, den här gången med 2-3 (2-3, 0-0, 0-0).

Annons

Målvakten Jacob Markström fick en mardrömsstart. Efter bara 4.43 hade han släppt in tre mål och därmed var det färdigspelat för hans del. I stället fick Eddie Läck debutera i elitserien och han höll nollan.

– Det var roligt att få spela men tråkigt att vi inte kom ikapp på slutet, tyckte Eddie Läck som imponerade stort i sin första elitseriematch.

Brynäs, utan skadade backen Lars Jonsson och med lagkaptenen Andreas Dackell försatt ur spel på grund av sjukdom, inledde optimistiskt och skapade ett visst tryck på Färjestad de första två minuterna. Men när Robin Sterner styrde in 1–0 efter 2.29 öppnade sig rena rama korsdraget i Brynäs försvarszon.

– Vi agerade tafatt i inledningen. Det beror på oss att det blev så här. Vi kan mycket bättre, kommenterade Brynästränaren Niklas Czarnecki.

Kent McDonell gjorde både 2–0 och 3–0 inom loppet av en minut och elva sekunder och även om Jacob Markström knappast kunde lastas för något av målen fick han ändå lämna över målvaktssysslan till Eddie Läck. Det visade sig vara ett taktiskt riktigt byte och samtidigt som Läck höll tätt bakåt arbetade sig Brynäs tillbaka in i matchen.

Gävlelaget fick också välförtjänt utdelning när Alexander Sundström rakade in 3–1 efter 14.50, framspelad av Eero Somervuori och Magnus Kahnberg. Förre Färjestadsspelaren Eero Somervuori gjorde sedan själv 3–2 efter 18.56 på passningar från Stephen Dixon och Peter Nylander.

Färjestad kom till match med två tonårsmålvakter. 19-årige Andro Michel vaktade målet och 17-åringen Johan Gustafsson stod i båset. Samtidigt blev det på lördagen klart att Daniel ”Hento” Henriksson förmodligen kommer att förstärka laget i väntan på att förstemålvakten Henrik Karlsson tillfrisknar.

Andro Michel hade det fullt upp i den andra perioden när Brynäs trummade på som värst. Juuso Hietanen kom helt ensam med FBK-målvakten och var ytterst nära att göra 3–3. När sedan Jesper Mattsson blev utvisad för boarding var det åter igen Andro Michel som räddade hemmalaget undan en Brynäs-kvittering.

Nyförvärvet från Frölunda, Magnus Kahnberg, var en av de bästa i Brynäs. Han hade fyra bra skott på mål men lyckades inte få in pucken den här gången heller.

– Det var total katastrof i början av matchen. Ändå kändes det som att vi var laddade. Jag vet inte vad vi gör, vi är lite för tveksamma. Men sedan var det starkt att komma tillbaka och det känns väldigt tungt att förlora en sån här match, tyckte Magnus Kahnberg och fortsatte:

– Jag trivdes utmärkt i min nya omgivning med Stephen (Dixon) och Eero (Somervuori). Det är inte så noga vem som gör målen, men visst är det frustrerande att inte få in pucken när jag har så många chanser.

Brynäs dominerade den andra och tredje perioden, vann skotten totalt med 35–21 och lät också 18-årige Calle Järnkrok göra elitseriedebut. Han fick beskedet i fredags, satte sig på tåget till Karlstad och spelade sammanlagt tre byten mot Färjestad.

– Tre byten är bättre än inget. Det var jäkligt kul och nu är målet att få göra någon match från start framöver, förklarade Calle Järnkrok som fick dela rum med rutinerade Magnus Kahnberg.

Mer läsning

Annons