Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska tabellerna bort – så tycker gästrikeklubbarna: "Vi har större problem"

/
  • Svenska hockeyförbundet vill ta bort alla tabeller i ungdomshockeyn upp till U13. Tveksamt om just tabellerna är boven i dramat, tycker de gästrikeklubbar som Sporten pratat med.

Hockeyn tar rygg på fotbollen, och vill förbjuda tabellräkning upp till U13.
Men gästrikeklubbarna tycker att problemen finns på annat håll.
– Att föräldrar flyttar inom stan bara för att deras barn ska få spela i ett bättre lag är ett större bekymmer, säger Magnus Malmström, ungdomsansvarig i Huge.

Annons

Fotbollen beslutade på sitt repskap att ta bort alla serie- och cupsegrare för barn upp till 12 år från och med 2017, ett beslut som väckt het debatt. Hockeyn vill gå ännu längre.

I ett förslag från Svenska hockeyförbundet, som nu ska stötas och blötas bland distrikten fram till 15 januari, föreslår man att all tabellräkning införs först i U13. Dessutom vill man plocka bort all individuell statistik och förbjuda toppning före U14.

Det man vill komma åt i första hand är resultatfixeringen i unga år, och utslagningen när barn slutar i tidig ålder.

Men ungdomsledarna som Sporten pratar med tror inte att just tabellräknandet är boven i dramat. I gästrikehockeyn är det seriespel från U10 och det räknas tabeller först i U11, i U12 är det även DM-slutspel.

– Jag är ledare i innebandyn också och där har man seriespel före hockeyn, och barnen tycker det är jättekul. Där upplever jag ingen hets över huvud taget, men hockeyn är annorlunda. Det finns något där som får föräldrar och ledare att driva på sina barn hårdare, säger Magnus Malmström i Huge.

Han berättar om fenomenet att hela familjer flyttar inom Gävle, bara för att barnen ska kunna spela i ett bättre hockeylag. Det finns det som kallas Gästrikemodellen, som slår fast att barn ska spela där de bor och som stoppar övergångar inom ungdomshockeyn efter 1 september.

Men Magnus Malmström tycker att det måste följas hårdare, och refererar även till att andra hockeydistrikt sneglar på Gästrikland i frågan.

– Spelar alla där de bor och dess närområde får vi en naturlig bredd, det blir jämnare mellan lagen och alla barn får bättre förutsättningar. Vi har ju ett fantastiskt distrikt på det sättet, med alla föreningar som finns.

Han tycker att det är minst lika viktigt att det finns fler alternativ högre upp i åldrarna. TV-pucken och Brynäs hockeygymnasium är ett nålsöga där många faller ifrån.

– Men förslaget om toppning är ju klockrent, det är klart att det måste bort. Det är den bästa biten i hela paketet.

Henrik Glaas är sportchef i Valbo HC, och tycker att det mer handlar om en ledarskapsfråga än huruvida man räknar tabeller eller inte.

– Jag kan varken säga bu eller bä om det här förslaget, men jag tycker inte att man ska stirra sig blind på tabellerna. I grund och botten handlar dom vilka ledare vi har, och det är där både Svenska hockeyförbundet och Gästriklands hockeyförbund borde lägga krutet och mer resurser på utbildning.

– Har man bra och trygga ungdomsledare med sunda värderingar blir det aldrig några problem. De kan ta dialogen med föräldrarna, och förstår sin roll; att det handlar om att utbilda varje spelare och att alla ska vara med. Då funkar det, oavsett modell.

Strömsbro är en klubb som gått framåt på ungdomssidan, och som hade lag i DM-final i både U12, U13, U14 och U16 förra säsongen.

Klubben hade dessutom ett uppmärksammat fall när en ledare hittade på ett resultat mellan två undomslag i samma serie och som gynnade laget som låg högst upp i tabellen.

– Det var ett övertramp, och där lade vi oss platt och hade möten både med den enskilde ledaren och med alla våra ungdomsledare, säger Strömsbros ungdomsansvarige Thomas Norrman.

Inte heller Thomas Norrman vet riktigt vad han ska tycka om förslaget, om det är bra eller dåligt.

– Jag har absolut inget emot att man provar, men man försöker komma runt ett problem som skapas av vuxna. Och jag upplever inte att vi har ett problem med barn som slutar, inte i Strömsbro i alla fall.

– Det kan finnas en poäng i att man får en mjukare övergång om de får tävla tidigare för när de blir 15 kommer de att rangordnas. Då blir det svart eller vitt; du får spela med Brynäs, du får inte.

Gästriklands hockeyförbund har än så länge inte bestämt sig för hur man kommer svara på förslaget. Så här säger dess ordförande Daniel Krafft:

– När det gäller toppningen tror jag att vi har alla med oss, men jag kan tänka mig att det här med seriespel är en fråga som behöver penetreras mer.

LÄS MER: Därför vill Svenska hockeyförbundet ta bort tabellerna

Mer läsning

Annons