Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön sits i Danmark

Malmö Redhawks ordförande Percy Nilsson vill ha ett hockeylag i den danska ligan som spelar i Malmös nya arena. – Det låter intressant, säger förre Brynäsmålvakten Johan Asplund som numera spelar i Köpenhamnsklubben Nordsjälland Cobras.

Annons

I går berättade vi om Johan "Honken" Holmqvist som nyligen kommit hem till Gävle efter sin säsong i Nordamerika.

Samtidigt som "Honken" tillbringat vårsäsongen på bänken i NHL-klubben Dallas Stars har hans gamle vapendragare från tiden i Brynäs – Johan Asplund – styrt sitt hockeyliv till det mindre glamourösa ligan i Danmark, där han varit förstemålvakt i Nordsjälland Cobras under säsongen.

– Jag trivs jättebra. Det är kul men lite annorlunda, säger Asplund som hunnit bli 27 år och efter spel i både Nyköping och Timrå hamnade i Danmark för ett år sedan.

Och Asplund ångrar sig inte. Han trivs perfekt och bor mittemellan Köpenhamn och Helsingör och redan i november förlängde han sitt ettårskontrakt med Nordsjälland i ytterligare två säsonger.

– De bästa lagen skulle kanske tillhöra toppen av allsvenskan, men det finns en del sämre lag också. Vi åkte tyvärr ut redan i kvartsfinal i år, men det gick bra för mig och jag stod alla matcher i ligan utom fyra, berättar han.

– Men hockeyn är lite annorlunda, det är mycket fram och tillbaka i spelet. Men jag fick ett tips innan jag åkte att inte underskatta ligan och det var bra det.

Men en hel del i verksamheten verkar ändå gå på en höft. Till exempel räknas inte någon statistik fram för målvakterna, räddningsprocent och dylikt.

– Jag har skällt lite på dom om det, flinar Asplund.

Nordsjälland har sin hemvist i Hörsholm 1,5 mil i utanför Köpenhamn och kan vara en av de klubbar som Malmö Redhwaks mäktige ordförande Percy Nilsson nu vill inleda ett samarbete med.

Det är tidningen Sydsvenskan som gått ut med uppgifterna att Nilsson vill skapa ett farmarlag till Malmö i Danmark. Arbetsnamnen är Copenhagen Redhawks och Köbenhavn Redhawks.

– Det är två namn som vi redan har registrerat som mejladresser, säger Nilsson till Sydsvenskan.

– Det är mycket enklare att köpa sig in i den danska ligan, fortsätter han.

Johan Asplund, säger att han inte hört talas om idén men tycker det låter intressant.

– Det finns totalt fyra klubbar i Köpenhamsregionen och om jag ska tro någonting så kanske vi och Rödovre vara de klubbar som han tänker på. Och för oss tror jag inte det spelar någon roll, det skulle bara vara roligt. Det är ju väldigt nära till Malmö.

Enligt Sydsvenskan bygger idén på att den danska versionen ska vara ett farmarlag åt Malmö.

– Vi skulle i så fall lägga beslag på de bästa danska spelarna och slussa dem fram och tillbaka mellan lagen. Det hade gett oss en bra kombination inför framtiden, säger Percy Nilsson till tidningen.

Och Johan Asplund menar att det skulle gynna hockeyn i Danmark.

– Det skulle säkert betyda att duktiga unga svenska spelare skulle komma till oss också.

Just nu finns det fyra svenskar i Nordsjälland. Förutom Johan Asplund själv även gamla HV och Röglespelarna Niklas Karmhag och Daniel Wallin plus att Rickard Hallgren, som tidigare spelat i bland annat Oskarshamn och Nybro, just skrivit på.

– Vi har tappat några svenskar men fått Gunnar Leidborg som ny tränare inför nästa säsong.

Leidborg har ju varit firad tränare i Tyskland under många år och precis som Asplund gammal målvakt – i AIK som många minns.

– Det blir nog bra med honom som tränare, tror Johan Asplund som gärna slår ett slag för dansk hockey.

– Jag har Timrås Peter Regin att tacka för att jag kom till Danmark och jag spelar hellre i danska ligan med chans att vinna något än hemma i Sverige i någon allsvensk klubb, menar han.

Mer läsning

Annons