Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsponsorer stöttar valberedningen

Brynäs IF är, som vanligt, i centrum inför årsmötet på måndag. Ekonomisk mångmiljonförlust, spelarförsäljningar, strid om ordförandeposten. Nu ger de två tyngsta sponsorerna sin syn på läget – och stöttar samtidigt gemensamt valberedningens förslag till ny styrelse.

Annons

Kraft Foods är huvudsponsor med varumärket Gevalia, Leaf kommer inte långt efter.

De två storföretagen pumpar in pengar i Brynäs, Kraft har tecknat ett färskt ettårsavtal och Leaf har ett långtidsavtal som inte löper ut förrän 2016 – och deras röster betyder förstås mycket, inte minst när det blåser snålt.

För Sporten väljer i dag både Kraft och Leaf att uttala sig om de hetaste potatisarna – de åtta miljonerna minus som Brynäs redovisar, det hemliga spelet inför årsmötet och den hårt kritiserade försäljningen av Pavel Brendl.

Bägge är överens om att det viktigaste klubben behöver är lugn och ro.

Bägge anser också att det är rätt att sälja Brendl.

– Jag tycker det är väldigt sunt att tänka som Brynäs gör när det gäller Brendl. Man måste rensa nånstans, man kan ju definitivt inte gå back åtta miljoner varje år. Nu får Brynäs in pengar som verkligen behövs. Som jag ser det har man inget val, man kan inte bygga ett slott om man inte har de ekonomiska medlen, säger Per-Arne Melander, sponsoransvarig på Leaf.

– Det är helt klart välkomna pengar, menar Ola Pettersson, marknadschef på Kraft Foods, och fortsätter:

– Brynäs har ju sålt av flera spelare, och det handlar förstås om en balansgång. Sportslig framgång drar i sin tur in pengar genom att publiken kommer för att titta. Men det är inte jag som sponsor som ska in och peta i såna här saker, Brynäs har tagit beslutet och det accepterar vi.

Det finns de som sneglar avundsjukt på hur Ejendal helt sonika klev in och betalade Ed Belfour för att förstärka Leksand under förra säsongen. Men någon sån hjälp för att ersätta Brendl blir det inte.

– Sånt fungerar när man är ett litet företag med stort hjärta för en förening. Leaf ägs av två investmentbolag, då går det inte. Jag är jättenöjd att vi kan sponsra Brynäs överhuvudtaget, om vi inte hade vårt säte i Gävle skulle vi inte sponsra Brynäs alls, säger Per-Arne Melander.

Leaf betalade tio miljoner kronor för namnet Läkerol Arena, en summa som nästan ätits upp av den skuld som Brynäs nu redovisar.

– Visst är det olyckligt. Men man har ju lagt fram ett förslag och en handlingsplan över hur man ska spara tio miljoner kronor, det visar att man tar sitt ansvar och vill ställa det här till rätta. Vi har fullt förtroende för Brynäs, det faktum att vi valde att nyteckna ett avtal redan innan kvalserien var avslutad visar väl det, säger Ola Pettersson.

– Det är klart att vi följt utvecklingen och diskuterat det ekonomiska läget. Men det är egentligen inget som vi sponsorer lägger oss i på det viset, säger Per-Arne Melander och får medhåll av Pettersson:

– Som sponsor är man inte inne och påverkar vare sig spelaraffärer eller det löpande arbetet i föreningen.

Både Kraft och Leaf efterlyser en sund framtid istället för att blicka bakåt.

Och här är bägge överens – Brynäs behöver arbetsro.

– Jag har också fått höra att det finns planer på ett annat förslag till ny styrelse än det som valberedningen lagt fram. Jag känner inte nån av kandidaterna personligen – men vi har förtroende för valberedningen och står bakom deras förslag, säger Ola Pettersson.

– Vi hoppas att den styrelse som valberedningen föreslår blir vald. Föreningen behöver lugn och ro och ordning och reda, den gångna säsongen har verkligen varit turbulent, säger Per-Arne Melander.

– Att det finns olika syn på hur saker ska skötas är ett uttryck för engagemang. Men ingen gynnas av slitningar, det är viktigt att Brynäs istället kan ägna sig åt det viktiga arbete som väntar, säger Ola Pettersson.

– Nej, vi ställer upp med samma medel oavsett om Brynäs spelar i elitserien eller allsvenskan, säger Per-Arne Melander.

– Vi tecknade som sagt nytt avtal innan Brynäs klarat kvalserien, det svarar väl på frågan. Men varken vi eller Brynäs pratar om vårt samarbete med nån annan, det är den policy vi har, säger Ola Pettersson.

Mer läsning

Annons