Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenske spelare erbjöds preparatet som fällde Aregawi: "En stor, vit tablett"

/
  • Den förre Moraspelaren Alexander Sundström erbjöds preparatet som fällde Abeba Aregawi.

Hockeyspelaren Alexander Sundström, tidigare i Brynäs, berättar nu om att han erbjöds det förbjudna preparatet meldonium under tiden i Vitryssland. – Det var en stor, vit tablett, säger han till SportExpressen.

Annons

Meldonium är ett preparat som klassades som dopingpreparat och förbjöds den 1 januari i år. Det var samma preparat som fällde Abeba Aregawi för doping och tennisstjärnan Marija Sjarapova för detsamma. Alexander Sundström, som tidigare spelat i Brynäs, Mora och Björklöven, erbjöds meldonium under sin tid i Vitryssland där han spelade för Yunost Minsk under två månader under den här säsongen.

– Det var diverse saker man blev erbjuden: BCCA, kreatin, C-vitamin – och så meldonium. Lagläkaren rekommenderade att man skulle ta den där tabletten. Han sa att det var bra för hjärtat och så, säger Sundström till SportExpressen.

28-åringen tillsammans med de svenska lagkamraterna Daniel Wälitalo och Patrik Nevalainen höll sig dock undan preparaten efter att de kollat upp vad det egentligen var.

– Vi googlade och det var ju i princip första träffen, att det fanns på antidopingbyrån Wadas "monitoring list". Vi tänkte att vi skulle hålla oss så långt som möjligt ifrån det, säger han till SportExpressen.

LÄS MER: Alexander Sundström lämnar Brynäs för spel i allsvenskan

Han poängterar att det hände innan den 1 januari i år, då preparatet inte var dopingklassat, men han uppger också att många av lagkompisarna gjorde det. Alexander, som är son till Patrik Sundström, tycker också att det är underligt att Abeba Aregawi säger att hon inte vet hur hon fått i sig meldonium.

– Ja, det är en stor, vit tablett. Hon gör det bra, Aregawi, om hon har fått i sig den av misstag... Alltså, den var jättestor, större än en sådan där Alvedon på 1 gram. Den såg ganska aggressiv ut och var svår att missa, säger han.

LÄS MER: Aregawi testad positivt för dopning

Mer läsning

Annons