Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Lundström: "Jag tycker Wille ska vara stolt"

/

Bakom alla snabba repliker och skämt beskriver Wille Löfqvist sig själv som en rädd och blyg fegis.
Brynäsikonen Tord Lundström känner igen båda sidorna av sin gamle lagkamrat.
– På tu man hand var det lätt att komma i kontakt med den här mänskliga sidan av honom. Men jag tycker att han ska vara stolt också, över den förmåga att sprida glädje hos andra som han har, säger Lundström till Sporten.

Annons

Wille Löfqvist berättade inte bara om sin cancersjukdom utan även naket och ärligt om sin syn på sig själv i en intervju med Sporten som publicerades i helgen.

Tord Lundström, som spelade tio säsonger tillsammans med Wille i Brynäs och var lagkapten under de fem sista åren, har läst den.

– Det är mycket jag känner igen i det han beskriver. På tu man hand var det lätt att komma i kontakt med den här mänskliga sidan av honom, man märkte att han var väldigt blyg. Nog kunde det komma några roligheter då också, men det är mest i grupp han varit den där rolige Wille, säger Tord.

Wille önskade att ishallen skulle brinna ned inför varje match han skulle spela.

– Jag tror de flesta spelare är nervösa inför match. "Tigern" Johansson var så nervös att han spydde, det var så han lättade på trycket. Andra sprang på toaletten gång på gång. Jag tvivlar inte på att Wille var så nervös som han säger, men man märkte ingenting på honom. Han höll det inom sig.

Att Wille Löfqvist skulle tacka ja till Brynäs var ingen självklarhet direkt.

Wille säger själv:

– Det ringde flera klubbar när Strömsbro skulle lägga ned, Mora bland annat. Men jag sa nej direkt till alla, jag ville inte nån annanstans. Men Brynäs...jo, möjligen, bara jag slapp flytta från Strömsbro.

När han sagt ja blev "Masen" Karlsson, som bytte från Strömsbro samtidigt, en nyckelfigur.

– Jag har honom att tacka för att det gick så smidigt. Alla hade respekt för honom och eftersom han såg efter mig lite så hade jag nytta av det. Det blev enklare för mig att klara jargongen, det fanns andra som hade det tuffare.

Tord Lundström:

– Inget bet ju på "Masen" så jag kan förstå att Wille hade den känslan. Det gick ju väldigt fort för Wille att komma in i laget och bli förstemålvakt också.

– Wille kände sig nog rätt trygg i Brynäs och med oss brynäsare ändå, att han kunde vara sig själv. Jag tror det. Däremot tycker jag att han blev illa behandlad av ledare i landslaget.

På vilket sätt då?

– Jag minns bland annat när Wille blivit nedkallad till VM i Schweiz 1971 när Honken blivit skadad. Inför ryssmatchen, som var väldigt avgörande i gruppspelet, kommer jag ihåg att man sa "I dag chansar vi med Wille i mål". Jag kan bara tänka mig hur en sån sak kändes för honom. Man tänkte inte så mycket på det då, men i efterhand har jag tänkt att "hur fan lät det där egentligen".

– En ledare ska ju kunna känna av hur olika personer är. Men de trodde väl att Wille klarade av att ta sånt eftersom han själv alltid skämtade.

Hur gick det för Wille då?

– Han gjorde en kanonmatch ändå! Utom de två första minuterna, så lite påverkad blev han kanske.

Tord Lundström provade själv ett proffsår med Detroit 1973.

För Wille var det aldrig aktuellt, trots att han fick anbud från Cincinnati.

– Det fanns inte en chans att jag skulle tacka ja. Min fru Berith ville, men inte jag, säger Wille.

Tord Lundström:

– Det måste varit något senare än när jag blev proffs Och jag är inte förvånad över att han fick förfrågningar. Det finns ingen brynäsare som skulle vilja byta ut Wille mot någon annan målvakt. Vi var oerhört trygga med honom.

– Men han var och är en trogen Strömsbrobo. De har en särskild sammanhållning de som bor där, det har man märkt genom åren. Barn som växt upp där flyttar ofta tillbaka. Det finns en charm i det där tycker jag.

Tord Lundström förstår varför Wille Löfqvist valt att vara öppen med sig själv och sin sjukdom.

– Det blir mycket prat bakom ryggen och nu slipper han det. Han är så pass stark att han kan fatta det beslutet att gå ut med det – och det beundrar jag honom mycket för. Nu är han i händerna på de duktiga läkarna och han måste lita på dem, precis som han själv säger.

Hur skulle du beskriva Wille på ditt sätt?

– Kvicktänkt, oerhört kvicktänkt. Hjärtlig, inte tillgjord på nåt sätt alls. En som bryr sig om människor och kan skämta med dem utan att någon kan ta illa upp. Duktig på att lyfta fram historier från förr och krydda dem på sitt eget sätt.

– Jag tycker han ska vara stolt också över den sidan av sig själv, över den glädje han gett till så många.

Mer läsning

Annons