Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torontolag gästade Sandviken

Spelare i Sandvikens IK och Hille (P94) fick ett nyårsfirande de aldrig kommer glömma. I helgen fick de möta Toronto East Enders i en vänskapsmatch på Jernvallen.
– Tanken är att skapa vänskap och lära känna dem, säger Jakob Pettersson, tränare i Hille.

Annons

Det skrevs hockeyhistoria i Sandviken i helgen. Sandvikens IK och Hille (P94) fick nämligen möta Toronto East Enders, från Kanada, i en unik vänskapsmatch på Jernvallen.

Senast ett kanadensiskt juniorlag besökte Sandviken var för två år sedan.

– Vi hade besök av ett annat lag från Toronto den gången, då var det North Toronto i U13, säger Jonny Arbinger, tränare för SIK U15, som är en av arrangörerna bakom arrangemanget.

– Det var en lokal politiker som hade kontakter i Kanada, med någon researrangör, sen fick vi frågan på nytt i somras. Jag tackade ju ’JA’ direkt så fort jag blev tillfrågad, det var så positivt förra gången.

Arbinger fortsätter:

– Vi fick ju höra att de (Toronto) spelade på en högre nivå, då ordnade vi ett samarbete med Hille Åbyggeby. Det började i somras via den här hockeyskolan.

Syftet bakom vänskapsmatchen handlar däremot om mer än bara hockey.

– Det är jäkligt kul att se hur de spelar, sen är det ju också utbytet av erfarenheter, språk och att vi får lära oss mer om Kanada, berättar Hilles tränare Jakob Pettersson.

Även kost och logi är ordnat så att gästerna ska få en skymt av livet i Sverige. Åtta utvalda familjer har, under tre dagar, två till tre kanadensiska spelare boende hos sig.

– Vi frågade föräldrar och spelare om vilka som ville ta emot spelare, sen vilka som hamnar vart, det lottas fram. Det har ju hänt att spelare och familjer i Sandviken har åkt över till Kanada efteråt på semester, då har de fått bo hos en kanadensisk familj, fortsätter Pettersson.

Tom McDonell, head coach i Toronto, är full av optimism när Sporten frågar honom om den sammanlagt fem dagar långa vistelsen i Gävle och Sandviken.

– Det är en upplevelse och ger oss erfarenheter och en känsla för den svenska spelstilen.

Schemat för de långväga gästerna är dock intensivt. Många aktiviteter ska genomföras på kort tid. Utöver tre hockeymatcher (mot SIK/Hille, respektive Huddinge och Brynäs) kommer laget även att prova på bandy.

– De kommer få en introduktion mot ett lokalt bandylag, en skojmatch bara, säger Jonny Arbinger.

Den fjärde januari reser de kanadensiska gästerna hem. Laget kommer då, utöver bussresan till Stockholm, Arlanda, att mellanlanda i Frankfurt, Tyskland, och därifrån flyga hem till Toronto.

– Calgary vinner Stanley Cup, säger Landon Norris, spelare i Toronto East Enders, avslutningsvis innan han beger sig till matsalen på Jernvallen för att möta upp sin värdfamilj.

Mer läsning

Annons