Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbos chockseger ska ”kollas upp”

Överlägsna serieledaren Borlänge tappade 6–1 mot Valbo till 6–8 på en kvart.
Läggmatch menar vissa.
– Jag ska självklart kolla upp det här, säger Lars G Karlsson, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Annons

Valbos osannolika vändning i söndagens bortamatch i division 1 mot Borlänge kan bli föremål för en närmare granskning.

Flera åskådare som varit på matchen skriver på Dalarnas Tidningars hemsida att det måste handla om en läggmatch när hemmalaget tappade en 6–1-ledning med mindre än kvarten kvar att spela.

När Sporten ringde upp förbundets tävlingschef Lars G Karlsson i går eftermiddag hade han inte fått någon information från domarna om att några oegentligheter skett.

– Nej, jag har visserligen inte kollat mejlen, men jag tror nog att någon skulle ha ringt i sådana fall, säger han.

Ändå planerar han att agera på något sätt.

– Om folk säger att det var en läggmatch ska jag självklart kolla upp det och slå en signal till berörda parter.

Om Borlänge gjort sig skyldigt till något otillåtet kan förbundets tävlingsavdelning antingen dela ut en varning eller bestraffa klubben med böter på högst 25 000 kronor. Ett tredje alternativ är att lämna ärendet till disciplinnämnden som kan utdöma böter på så mycket som en halv miljon kronor.

Lars G Karlsson vill dock inte gå händelserna i förväg.

– Visst är det ett märkligt resultat. Jag kan inte själv med mina 13 år på förbundet dra mig till minnes något liknande, men samtidigt kan ju sånt här hända. Finland ledde ju med 5–1 mot Sverige i VM en gång och tappade till 5–6 – och jag tror knappast att finnarna lade sig på sin egen hemmaplan. Att prata om läggmatch är en jävligt allvarlig anklagelse, säger Lars G Karlsson.

Att det skulle handla om någon slags spelskandal torde i alla fall vara uteslutet. Staffan Rehnström är chef för Svenska Spels Oddset, och enligt honom lades satsades snarare mindre pengar än vanligt på Borlänge–Valbo.

– Jag kan inte säga exakt hur mycket, men ungefär det du har på fickan när du går på krogen, säger Rehnström, som även kollat upp siffrorna för 20-talet andra spelbolag och inte upptäckt något märkligt där.

Valboanfallaren Liam Lindström gjorde två av målen i söndagsmatchen och han har viss förståelse för att snacket om läggmatch dykt upp.

– Så här ska det ju inte vara egentligen, det får inte hända. Om jag hade spelat i Borlänge hade jag varit vansinnig, säger han.

– Men jag är 100 procent säker på att det inte var en läggmatch. De slappnade av och trodde att matchen var vunnen, samtidigt som vi stärktes av målen och hade en otrolig tur. Som när de begärde time out och vi gjorde mål direkt på tekningen efteråt.

Skulle Borlänge ha haft något att vinna på att förlora matchen?

– Nej. Och om de hade bestämt sig innan för att förlora hade de väl inte spelat så bra i två perioder och gått upp till 6–1? Jag ser ingen anledning till att de hellre skulle vilja ha med oss i allettan (fortsättningsserien dit de fyra bästa går) än exempelvis Arboga, säger Liam Lindström.

Mer läsning

Annons