Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bästa tjej – mot Valbo och Tierp

Hayley Wickenheiser, ansedd som världens bästa kvinnliga ishockeyspelare har skrivit på för division I-laget Linden. Som är Valbos motståndare i seriepremiären 21 september. – Det ska bli kul att se hur hon klarar sig, säger Valbos lagkapten Fredrik Stefansson.

Annons

Förutom Valbo spelar även Tierp i samma serie som Linden, och kommer därmed också att få möta Wickenheiser. Tierp har sin första hemmamatch mot Eskilstunalaget söndag 12 oktober.

Det är inte första gången den nu 29-årige kanadensiskan mäter krafterna med män. 2003 spelade hon i den finska tredjeligan och förra året provspelade hon för Arboga.

Fredrik Stefansson, back och lagkapten i Valbo, tror inte att han kommer att agera annorlunda ute på isen när han ställs mot kanadensiskan.

– Nej, jag kommer att köra på som vanligt. Det skulle i så fall vara om det smyger in sig omedvetet på något sätt, säger han men konstaterar med ett skratt:

– Man känner ju press på sig, man vill ju inte gärna bli lurad av henne.

Kanadensiskans meritlista är lång och hennes tekniska skicklighet gör att hon inte har några problem att hävda sig mot större och starkare män. Två gånger har hon bjudits in av NHL-laget Philadelphia till försäsongsläger med deras rookies.

– Det ska bli kul att se hur hon klarar sig, hon är ju ändå världens bästa så då måste hon vara bra, säger Fredrik Stefansson.

Wickenheiser kommer att anlända till sitt nya lag i god tid före seriestarten.

– Runt den 25 augusti dyker Hayley upp i Eskilstuna. Hon kommer då direkt från OS i Peking där hon ska vara expertkommentator för softboll i kanadensisk tv, säger Lindens ordförande Patrick Lundstedt till Eskilstuna-Kuriren.

2003 spelade Wickenheiser i finska tredjeligan med Salamat, där hon hade seriens bästa tekningsstatistik. Något spel med Arboga blev det dock inte den gångna säsongen, trots provspel och två mål i två träningsmatcher fick hon inget kontrakt.

Men nu får hon chansen att visa upp sig för den svenska hockeypubliken.

Kontraktet med Linden är ett artistkontrakt över sex månader.

29-åringen har vunnit fem VM-guld och två OS-guld.

Mer läsning

Annons