Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Widing och Jonsson uttagna i Tre Kronor

Brynäs forward Daniel Widing och den nye backen Lars Jonsson är bägge uttagna till Tre Kronors landskamper mot Finland i Södertälje och Helsingfors 6 och 7 september.

Annons

De bägge 26-åringarna får också sällskap av förre brynäsaren Mathias Månsson – numera i Skellefteå.
I Finlands lag återfinns också en brynäsare – backen Juuso Hietanen.
I övrigt består den svenska truppen, som förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson tagit ut, av två spelare från varje elitserieklubb. Det är Gustafssons motdrag mot att elitserieklubbarna tycker att landslaget stör försäsongen.

För elitserieklubbarnas del hade landslaget gärna fått strunta i att spela, men så blir det inte. Snacket före uttagningen handlade just om klubbarnas ovilja att släppa spelarna till landslaget, något som visade sig även förra säsongen.
Uppförstorat bråk, tycker Bengt-Åke Gustafsson.
– Vi har fört en dialog, förstås. Men jag har inte hört någon kritik mot att det spelas för mycket matcher eller mot att vissa spelare tas ut för ofta.


– Nej, varken klubbarna eller spelarna har sett truppen än, säger Gustafsson till TT.
Motståndet har varit hårdast från klubbarna som deltar i träningsturneringen Nordic trophy, där det även finns stora prispengar i potten för slutsegraren. Landskamperna mot Finland krockar nämligen med slutspelet i träningsturneringen.
Därför har Bengt-Åke Gustafsson endast tagit ut en spelare från de fyra svenska klubbar som ligger bäst till i turneringen. HV71 däremot, som ligger åtta i tabellen och är borta från prispengarna, tvingas släppa två spelare.

Samtliga tolv elitserieklubbar har dock spelare representerade.
– Man får inte glömma att de andra lagen har träningsturneringar som spelas samtidigt. Så vi försöker ha en jämn fördelning, och inte plocka fler än två spelare från varje klubb.

– Jag har inte tagit ut någon spelare jag inte vill ha. Alla är landslagsmässiga. Det kommer vara stor skillnad på trupperna under säsongen, säger Gustafsson.
Två debutanter togs ut i truppen – Skellefteås forward Jimmie Ericsson och Malmöforwarden Carl Söderberg. För målvakten Björn Bjurling blir det dessutom första landskampen med istid – han har tidigare varit uttagen till två matcher, men inte fått spela.

Troligt är att han vaktar målet på hemmaplan i Södertälje.
– Alla tre fanns med i diskussionerna i fjol, men de två förstnämnda blev skadade vid fel tidpunkt. Bjurling var alltid med i snacket men petades alltid i sista stund. Det här är ett perfekt tillfälle att ge honom chansen, säger Gustafsson.

Mer läsning

Annons