Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jackpott när Hofors får nytt kanot-SM

/

Hofors KK får kanot-SM nästa sommar.
Samtidigt är det OS-år, vilket innebär att tävlingarna i sjön Tolven blir hyperviktiga för svenska kanotister.

Annons

Hofors har arrangerat SM tidigare; såväl 2011, 2003 och 1993. Men aldrig tidigare har det varit under ett OS-år, och Hofors KK:s ordförande Emma Andersson hoppas att det innebär urstarka startfält.

– Tidpunkten är viktig, så att de bästa verkligen kan komma. Det enda som är klart är att vi arrangerar i vecka 28 nästa år.

Det är första halvan av juli det. OS i Rio de Janeiro börjar 5 augusti, så SM-tävlingarna blir viktig för många. Kanot är en sport där Sverige tagit många OS-medaljer genom åren och för närvarande finns sju aktiva i SOK:s topp- och talangprogram: Christian Svanqvist, Erik Svensson, Isak Öhrström, Linnea Stensils, Moa Wikberg, Petter Menning och Sofia Paldanius.

Senast Hofors hade SM arrangerade man ihop med Ludvika. Nu vill man göra det med någon annan förening i Hofors eftersom ett SM är för stort för att klara av själva.

Vad betyder ett SM för era egna kanotister?

– Vi hoppas ju att fler får upp ögonen för kanot. Vi är en liten sport, och i Hofors finns ett stort utbud av idrotter så vi har hård konkurrens.

Helgens Tolvenregatta, som gästats av framför allt den svenska ungdoms- och junioreliten, är livsviktig för Hofors KK. Intäkterna finansierar verksamheten för resten av året, och målet är att även SM ska ge ett överskott.

– Sen tycker vi att det är roligt att arrangera. Vi har så fin anläggning här i Tolven, med rättvisa förhållanden. Normalt sett blåser det inte så mycket, och blåser det så blir det rättvist ändå, säger Emma Andersson.

Under söndagen haglade det dessutom snöbollar, och Hofors egen Moa Kolvereid fick skynda sig upp ur vattnet med kanoten på axeln. Hon är förstaårsjunior och gjorde hela sju starter i helgen.

För hennes del sporrar det i träningen att veta att det blir ett SM på hemmaplan nästa år.

– Det känns stort att vi ska ha det här i Tolven, det vill jag inte missa.

Mer läsning

Annons