Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson hängde inte med i finalen

(Uppdaterade version med intervju) Final direkt i premiären – det var Jönsson nöjd med.
Frånåkt direkt i finalen – det var Jönsson mindre nöjd med.
– Jag gjorde en rad misstag själv, jag får sätta mig i bastun och piska mig med björkris, sa Emil Jönsson efter sjätteplatsen i Kuusamo.

Annons

Den bestraffningen sved säkert.
Det gjorde även prispallen: Norge, Norge – och Norge i loppet i klassisk stil.
Först var förra årets sprintcupsegrare Ola Vigen Hattestad, följd av sprintlegendaren Tor Arne Hetland och John Kristian Dahl.
– Det gjorde naturligtvis allting ännu värre. Det är ju norrmännen man vill slå.
Det var en premiärdag som började med andra plats i kvalet, fortsatte med en behärskad insats och seger i kvartsfinalen och sedan en mer ansträngd andraplats i semifinalen. 

Det var en Emil Jönsson som först var sig själv, men sedan verkade något ligga och skava under ytan.
– Jag gjorde ett misstag med vallning. Jag tyckte att jag saknade lite fäste, och vi la på lite extra för varje lopp – och det slutade med att jag hade dåligt glid i finalen, berättade Emil.
– Det var mitt eget misstag som jag helt tar på mig ansvaret för.
De övriga misstagen gjordes i spåret. Emil fick en svagare start än vanligt, och hamnade i trångmål redan på väg ut ur stadion.
– Ja, jag var inte tillräckligt snabb och fick inte någon vettig position i första kurvan. Och i utförskörningen stod jag bredvid spåret, och sedan var jag sist. Jag försökte jaga, och ta i – men det bet inte alls. 

Emil var inte ens i närheten av att nå ikapp den röda armén som drog iväg i täten.
– Jag hade hoppats på mer, men samtidigt gäller det att tänka efter lite. Nu var jag i alla fall i final, och det är en nivå att bygga vidare på.
Loppet i Kuusamo var världscuppremiär, men de flesta åkare har gjort några tävlingar tidigare. Utom Emil, som hade ett armbågsproblem för några veckor sedan och avstod.
– Så jag var egentligen också lite tävlingsovan. Snabbheten finns där, det märkte jag ju i prologen – men jag fick inte ihop helheten. Det var till och med så att jag spydde mellan semin och finalen av all sportdryck, sånt händer aldrig annars.
Efter en avstickare hem, så flyger Emil ned till Davos i veckan för att träna på hög höjd. Där går också om två veckor nästa världscuptävling.
– Jag ska se om jag inte kan hitta någon träningstävling också därnere, det skulle kännas bra. 

20-årige Jesper Modin överraskade stort i sin kvartsfinal och tog sig till semifinal som tvåa. Efter att ha åkt B-finalen slutade han på en åttonde plats.
Bästa svenska insatsen gjorde Lina Andersson som med sin andraplats visade att hon är på väg tillbaka till världseliten. OS-guldmedaljören fick hela förra säsongen förstörd av kikhosta.
– Det känns som en revansch för mig, sa 27-åringen som dömdes som tvåa efter en spurtstrid med polskan Justyna Kowalczyk. Petra Majdic, Slovenien, vann överlägset.

Mer läsning

Annons