Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson kostar 682 000 kronor

Emil Jönsson kostar Svenska Skidförbundet 682 000 kronor om året, Anja Pärson 750 000. Den prislappen redovisade Per-Åke Yttergård, SSF, på Skidtinget i Sandvikens i måndags.

Annons

Han berättade även minnen från sina många år som instruktör i Torsby skidgymnasium, då han hade bland andra Gunde Svan som elev.

– Jag retade honom för hans ”fågelbröst” som ung.

Men sedan Gunde segrat i mer än hälften av sina 556 tävlingar 1971–1991 är Per-Åke nöjd och tror att Gunde vänder utvecklingen rätt för svensk längdskidåkning inför VM 2009. Ett OS väntar säsongen efter, och Sverige har stora krav på landslagsåkarna efter OS 2006..

Svenska Skidförbundet fyller 100 år i år, och Sandvikenbon Frille Eriksson är en av tre som skriver jubileumsboken. Men jubilaren ser mest framåt och hoppas att med fler snökanoner, tunnlar som den i Torsby och med isskrap från de 312 ishallar som finnas i landet få spår att ge så många barn och ungdomar som möjligt chansen att åka skidor trots milda vintrarna.

I Svealand har snödagarna minskat med en femtedel senaste decenniet. Västergötland klarade ändå att hålla sporten i gång med spår på 400 till 700 meter i vintras.

Torsbytunneln öppnas 10 juni. I Gästrikland ordnas Emil Jönssons All-läger 15-17 augusti, och den första av åtta träningsträffar i höst blir löpning långdistans i Årsunda två dagar före. Avslutande försäsongsträningen på skidor planeras för Högbo bruk 19 november.

KAJ ANNEBRANT

Mer läsning

Annons