Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-veckan: Gävleklubben tog första guldet - och inspirerar föräldrarna att göra mer än att stå bredvid

/
  • Alicia Pålhammar, Ahmad Al Damanhouri och Max Blom tävlar för Gävleklubben Soo Shim Taekwondo. På torsdagen tog Alicia Pålhammar första guldet. Det inspirerar även föräldrarna till att göra annat än att stå bredvid.

Soo Shim Taekwondo från Gävle är på plats på SM-veckan. Unga Alicia Pålhammar, som var tveksam att delta i SM, tog hem guldpengen i kadettklassen på torsdagen. Och framgångarna inspirerar föräldrarna till att göra mer än att bara stå vid sidan.

Annons

– Det var jätteroligt! Jag vet att hon är väldigt glad för hon var otroligt besviken efter förra SM, som var hennes första, och ville inte ens ställa upp i den här tävlingen. Men nu har de kört hårt under julhelgen så jag tror det var lite revansch för henne, säger Cristina Sjöberg, en av föräldrarna som är engagerade i Soo Shim Taekwondo.

– Under en SM-debut kan det vara svårt att hålla nerverna i styr samtidigt som man vill oerhört mycket. Resultatet blir ofta att man underpresterar, säger tränaren Deniz Yilmaz.

Alicia Pålhammar tog alltså klubbens första SM-guld under SM-veckan i Piteå. Men under fredagen kommer fler chanser.

Tre deltagare från klubbens Team Elit ställer upp i SM. Förutom Alicia Pålhammar, född 2003, är det senioren Max Blom, som tävlar under fredagen, och Ahmad Al Damanhouri som är nybliven junior. Ahmad, som tog ett silver på förra SM, då som kadett, tävlade också under torsdagen och tog sig till semifinal i sin nya åldersgrupp. I den nya klassen är det till exempel tillåtet med träffar mot huvudet.

– Det behövs ofta några tävlingar för att komma in i det nya tempot och tänket, säger tränaren Deniz Yilmaz, som är tycker att Ahmad har presterat bra i sin nya åldersgrupp.

Christina Sjöberg har själv hunnit fylla 52 men är nybliven Taekwondoutövare.

– Jag har en dotter som tränar och tävlar och har haft min son där, och nu har jag själv börjat träna Taekwondo på gamla dagar. Sonen började, dottern följde efter och så började jag och nu försöker jag få med min sambo, säger Cristina Sjöberg.

Klubben drivs främst av två engagerade tränare: Deniz Yilmaz och David Lee Säll, men föräldrarna har börjat engagera sig för att hjälpa klubben.

– Egentligen består klubben av Deniz och David, men vi är några föräldrar som tycker de drar ett tungt lass så vi vill hjälpa till, säger Cristina Sjöberg.

– Jag är 52 år. Jag tjatade ganska länge på att de skulle köra en vuxengrupp så jag började i höstas. Jag fick mitt första färgade bälte i höstas, jag fick ett gult bälte. Det är otroligt roligt. Man tränar ju väldigt mycket rörlighet och balans förutom kondition, fortsätter hon.

Och hon är inte den enda som följt barnens exempel och börjat träna.

– Vi är inte så många men vi är ett gäng och vi säger att vi har otroligt roligt. Det är jobbigt och svetten rinner men vi har ett leende på läpparna hela tiden, säger Cristina Sjöberg.

SM-finalerna i taekwondo kommer att sändas på SVT 1 och på SVT Play kl. 15.20-19.20.

Läs också: SM-medaljer för Gävlespelare i Taekwondo

Fakta Taekwondo

Taekwondo är en koreansk kampsport som lägger stor vikt vid sparkar. Taekwondo är en OS-sport sedan 2000 och till OS i Rio har Sverige två riktigt starka medaljhopp, Elin Johansson och Nikita Glasnovic.

Matcherna, pågår i två ronder om 1,5-2 minuter, är fartfyllda och spektakulära och kräver skicklighet i taktik, strategi och explosiv snabbhet hos de tävlande. Matcherna körs med en kort paus emellan.

Tävlande i taekwondo delas in i olika kategorier. Först skiljer man mellan nybörjare och avancerade. Nybörjare har vitt, gult, grönt eller blått bälte, oavsett hur länge de har utövat sporten. Avancerade har rött eller svart bälte.

Dessutom är de tävlande indelade i viktklasser och åldersgrupper enligt följande:

– Minior upp till 11 år

– Kadett 12-14 år

– Junior 15-17 år

– Senior 18 år och över

Taekwondo har sitt ursprung i Korea och betyder ungefär "fotens och handens väg". Tae betyder "fot", Kwon betyder "hand", Do betyder "vägen". Det som utmärker taekwondo från andra kampsporter är det stora antalet sparktekniker som används främst i tävlingssammanhang. Taekwondo räknas som en av världens största idrotter med sina 70 miljoner aktiva. Taekwondo är också en av världens mest globaliserade idrotter då sporten utövas i 207 länder.

Källa: SM-veckans hemsida/Christina Sjöberg

Mer läsning

Annons