Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taekwondosporten i Gävle på frammarsch

/
  • En av IF Gävle Taekwondo Hapkidos spelare klyver den svarta planka Thomas Norlén håller upp. Grand Master Dennis Svanborg håller koll.

Nystartade Gävle Taekwondo Hapkido vill ge både unga och äldre chansen att bli goda kampsportare.

Annons

Drygt tjugo taekwondospelare fanns på plats när Gävles nyaste kampsportförening under luciadagen gästades av Grand Master Dennis Svanborg.

Inför legendaren Svanborg, med svart bälte av sjunde graden, fick killar och tjejer i alla åldrar visa upp sina kunskaper och försöka erövra nya grader av bälten.

I de olika momenten i examinationen imponerade spelarna på Grand Mastern som berömde eldsjälen Thomas Norlén för hans arbete.

Gävle Taekwondo Hapkido har målet att alla ska kunna delta oavsett ålder och ekonomi. Föreningen som startade under våren har så här långt drygt trettio medlemmar och kommer att skicka tre spelare till SM i Piteå nästa månad.

– Vi har redan tagit några medaljer på tävlingar och har även chans att placera oss bra på SM. I dag har vi spelare på alla nivåer här som ska försöka ta nya bälten, säger Thomas Norlén.

Spelarna tränar dubbla pass två gånger i veckan och kör ytterligare ett pass på helgerna.

Men Norlén berättar att det inte bara handlar om tävlingar.

– Det är en livsstil. Disciplin och respekt är viktigt. När vi kör fighter är det den lägst rankade av de två som får bestämma nivån. Man ska inte komma hit och få stryk. Det mår ingen bra av. Och alla kan delta, säger han.

När Grand Mastern visar på Thomas Norlén, som har svart bälte av andra graden, hur man avväpnar och oskadliggör en angripare förstår man att en bra taekwondospelare kan ställa till rejäl skada om viljan finns.

Greppen kommer blixtsnabbt och slagen är explosiva.

– Man kan ju inte gärna sparka in näsan på någon som ger sig på en på stan, säger Thomas skrattandes och fortsätter, men man kan definitivt försvara sig och hålla kvar personen till polisen kommer.

Det ser smärtsamt ut när spelarna kör kross som går ut på att klyva en planka med händer eller fötter.

Den hårdaste plankan är svart och 15 mm tjock. Kraven på tjejerna är densamma som på killarna men Grand Mastern ger besked om vilken planka som ska användas. För gradering upp till svart bälte krävs det givetvis lite extra.

Även om spelarna är fokuserade och lite nervösa är glädjen och kamratskapet påtagligt och när de yngsta klyver plankorna applåderas det extra mycket.

– Det är ett test av ditt psyke och det gäller att våga och inte tveka, säger Norlén.

Mer läsning

Annons