Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Efter Carlgrens räddning – U21 visar det nya Sverige

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. U21-hjältarna

När målvakten Patrik Carlgren räddade den sista straffen ställde jag mig framför tv:n och bara skrek av glädje och under hela den här veckan har jag gått i en slags härlig idrottstrans och bara njutit. Det U21-landslaget gjorde under EM borde inte bara innebära priser som Årets Lag på Idrottsgalan nästa år, det är för lite, för futtigt. De här unga killarna har gjort något större än sporten, större än ett guld på en grön gräsmatta. Tänk att det ska vara unga spelare som visar ett moget beteende där framgången inte föder girighet och kändisskap inte är lika med näsan i vädret. Förra veckan hyllade jag John Guidetti och storyn om den åttaåriga pojken som han spelade fotboll med sent på natten efter ett löfte, och Guidetti och hans lagkamrater fortsätter att visa "det nya Sverige". Där vårt herrlandslag känns slutet, tillknäppt och oåtkomligt visar U21-spelarna motsatsen. Det unga Sverige visar mod att vara öppna, tillgängliga – och givmilda. Tillsammans med Alexander Milosevic fixade till exempel Guidetti grillkväll i förorten Rissne bara dagen efter hyllningarna i Kungsan. Alla barn och ungdomar som ville komma var bjudna, EM-hjältarna köpte hamburgare och stod för grillningen och man behöver inte vara Einstein för att begripa att det är en gest som få kommer att glömma när de växer upp och kanske själva blir fotbollsspelare. Målvaktshjälten Patrik Carlgren är en annan som valde att skänka sitt EM-ställ till nystartade AIK Basket som i veckan startade en auktion för att få in pengar till verksamheten. I skrivande stund är finalstället uppe på 30 000 kronor. Med såna hjältar tror jag på en ljusnande framtid. Inte bara för fotbollen.

2. Samboguld

Säg Mördarbacke och Charlotte Kallas ögon lyser. I februari klarade hon bäst av alla mördarbacken i Falun och tog hem ett VM-guld på längdskidor, i Sundsvall stod hon i helgen inför ännu en mördarbacke och… tja, vann. Lite "same same but different" eftersom det handlade om rullskidor den här gången. Höjdmeterna upp till Södra Berget (har själv bott i Sundsvall och den lutningen är inte att leka med!) brukar suga rejält i musklerna men det bekymrade inte Kalla. Inte sambon Anders Svanebo heller som vann herrklassen. Delad glädje är dubbel… ja, ni vet.

3. Håkan Ericson

Och apropå U 21-laget… Tänk så fort det kan svänga! För bara några år sedan var Håkan (son till Georg "Åby" Ericson, bara en sån sak!) kritiserad och ifrågasatt för sitt ledarskap och nu är det tjo, tjim och helt andra tongångar. Jojo.

4. Victor Hedman

Med sin fantastiska säsongsstart och ett slutspel som golvade inte bara mig var det inte precis någon överraskning att priset som Sveriges bästa hockeyspelare, Guldpucken, skulle gå till Victor Hedman. Visserligen vann inte Tampa Bay Stanley Cup men Hedman vann hela NHL:s respekt, och i dag är det inte bara Ö-viksborna som är stolta över 24-åringen från Sverige.

5. Frida Knutsson

Med en pappa (Magnus Knutsson) som blev femma på OS i cykel 1984 och en tv-mamma (Gunilla Wikström) som kör både Vasalopp och Göteborgsvarvet som reporter för SVT utan att bli andfådd, är det inte konstigt att dottern Frida också blivit framgångsrik. Förra veckan tog Falu-tjejen dubbla medaljer på JSM och i helgen cyklade hon i ensamt majestät till sig ett senior-SM-guld på kortdistans. Mamma och pappa får se upp – snart är det Frida som är mest känd i familjen!

6. Magnus Idén

Han började sin karriär i Strands IF där han var en av Hudiksvalls bästa handbollsspelare, i dag är han mannen bakom elitserielaget i handboll, Ricoh, som han tog från division IV till elitserien på bara sju säsonger. Ricoh lyckades klara sig kvar i elitserien i våras, och Idén, som är general manager för klubben, lyckades nyligen locka till sig förbundskaptenen Staffan Olssons son Henrik Olsson från Drott. Henrik O blir fixstjärnan i det lag som Martin Boquist ska träna och målet, enligt Magnus Idén, är slutspel och sedan en SM-final om några år. Med tanke på hans tidigare facit känns det helt rimligt...

7. Evan Jager

Helgens stora förlorare. Inför ögonen på Anders Gärderud föll amerikanen Evan Jager som en nutida Baumgartl på sista hindret under 3000 meter hinder i Paris när han var på väg att göra en av de snabbaste tiderna någonsin och gå under åtta minuter. Det var som att förflytta sig 39 år tillbaka i tiden, och jag skrek ut i tv-soffan. Nu vet jag vilken gren jag inte ska missa under friidrotts-VM i Peking i augusti!

Mer läsning

Annons