Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Ett kanongenrep av Brynäs

/

Annons

1. Jonas Buud

Jag vet, det här är en favorit i repris – men vad annat kan man göra när karln fortsätter att imponera så att man sitter där med hakan nere vid knäna? I lördags vann han för första gången VM i ultralöpning efter fyra raka VM-silver och ja, det blev visst en liten notis i DN. Ett steg framåt i media trots att notisen låg längst bak på sportsidorna, e f t e r resultatsidan och långt ifrån den rapport om Finnkampen där den stora rubriken handlade om att häcklöparen Elise Malmberg (inget ont om henne) vänt nummerlappen upp och ner… Hmm. Jag vill ändå fortsätta att slå ett slag för Sveriges mest okända världsstjärna som har gjort en enorm bedrift – med nummerlappen rättvänd. Dalkarlen från Mora var alltså skadad hela vinter, och gjorde sitt första löppass i maj och nu vann han VM i Nederländerna med imponerande tretton (!) minuter före spanjoren Cuevas. Vi pratar alltså om tio mil och segertiden skrevs till 6,22,44 – en tid som många inte klarar en vanlig maraton på – och jag gnuggar mig i ögonen när jag synar kilometertiderna. I snitt sprang Buud 3,50 minuter per kilometer, hans långsammaste mil var den sista som han avverkade på 39,34 och den snabbaste var den andra milen som klockades på 37,34. Som om det inte var nog blev Kajsa Berg från Huddinge tvåa i damklassen, herrlaget tog lagguld och tjejerna tog lagsilver. Fyra medaljer på VM av ett av Sveriges mest anonyma landslag, håll med om att de är värda lite mera uppmärksamhet?

2. Lars Lagerbäck

Räck upp handen nån som trodde att Hudiksvalls ABK:s tränare i slutet av 80-talet en gång skulle vara påtänkt att stå staty på Island? Att ha tagit Island till ett mästerskap för första gången har gjort honom odödlig bland Islands 300 000 invånare och Lagerbäcks status är liksom presidential, om ni fattar vad jag menar. Själv tyckte jag att det kommentaren från Icelandic Football på twitter sa det mesta efter att Sverige blivit förnedrat av Österrike: "No Sweden, you're not getting Lars Lagerback back!!"

3. Anja Pärson

Får nobben av SVT:s Vinterstudion för att hon ställt upp i en reklam för ett färgföretag och jag kan inte låta bli att tycka att det är dubbelmoral.  Å ena sidan sponsras SVT självt av en mängd företag, men en frilanskommentator ska bojkottas för att hon också vill tjäna pengar utöver det hon får av SVT under några helger en vinter? Jag förstår inte logiken i det? Om hon vore fast anställd så vore det en annan femma – men nu känns det helt galet. Dessutom kommer de alpina sändningarna i vinter att förlora sin bästa kommentator.

4. Flavia Penetta

Skrällvann US Open och när hon fick mikrofonen i segerintervjun drog hon till med ytterligare en skräll och aviserade att hon skulle sluta med tennisen. Det är sånt som kallas att sluta på topp.

5. Genrep

Inom teaterns värld betyder ett dåligt genrep en bra premiär. Om det gäller i ishockey vete tusan, men det är åtminstone det hoppet Modo får luta sig emot efter smällen mot Brynäs i sista matchen innan SHL-premiären. Trots ledning med 3-1 tappade Modo segern med 7-3 (!) till Brynäs som däremot gjorde ett kanongenrep. Huruvida skrock är att tro på får vi alltså se när de båda lagen premiärspelar på torsdag…

6. Leksand

Jag har i flera år fascinerats av kärleken som Leksand-fansen har till sitt lag, den tycks aldrig sina. I vilken relation som helst skulle den ena partnern lacka ur efter otaliga år av svek, men i Leksand kommer publiken alltid tillbaka trots obetalda fakturor, missade kval, spelmässig berg-och-dalbana och ekonomiska smällar.  Hela 5597 åskådare kom till den allsvenska premiären mot Timrå, och publiken sjöng kärlekens lov till sin partner som vann med 3-2 över Timrå. Fjolårets misslyckande är förlåtet, puss och kram, nu är vi ihop igen. Länge leve kärleken!

7. Hammarby Fotboll

Försökte sälja en digital del (!) av planen på Tele2 Arena till sina fans, men fick dra tillbaka erbjudandet efter att fansen sågat klubben jäms fotknölarna. Digital del? Hur dumma tror de Bajen-fansen är egentligen? 

Mer läsning

Annons