Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Ett namn värt att lägga på minnet

/

Annons

När returerna i Champions Leagues åttondelsfinaler spelades satt jag på ett flyg till Melbourne. Formel 1-premiären fick gå före fotbollen och trots att mina förväntningar på Australiens GP är sky- höga, kändes det tomt att missa matcher i slutspelet.

Jag hann precis landa i Melbourne för att se Chelsea slås ut av PSG i en makalös tillställning. Zlatan utvisad, dramatik in i det sista, en sådan där oförglömlig match som man så gärna hade velat vara på plats på.

Nåväl, jag fick min dos av de här känslorna redan i förra omgången, när Arsenal mötte Monaco. Sällan har den första matchen av två känts så mycket som om den vore den sista och avgörande.

Buropen från de egna fansen ekade fortfarande när jag slussades genom spelargången på Emirates in i de fängelseliknande rum som används för intervjuer. Presscheferna gjorde klart för oss att Arsenal minsann inte skulle vara generösa med intervjuer efter den här tunga förlusten. Sedan stängdes dörren mellan vår fängelsekorridor och spelarnas omklädningsrum.

Även vi journalister var lätt chockade över Monacos skrällvinst mot storfavoriterna Arsenal. Vem hade trott det här när Londonlaget drog det som ansågs vara vinst- lotten? Monaco hade bara gjort fyra mål under hela gruppspelet. Att de nu, drygt två månader senare, skulle göra tre mål i en match på bortaplan mot ett spelskickligt Arsenal hade nog ingen räknat med.

Jag hade lämnat över en lapp med önskemål på spelare jag ville intervjua. Givetvis stod där namnen på flertalet underpresterande Arsenalspelare som man var sugen på att grilla, men höst upp på min lista fanns namnet Yannick Ferreira Carrasco – killen som kom in i matchen och satte 3–1. Lägg det namnet på minnet, säger jag bara.

Carrasco kom till Monaco som 16-åring från Genk 2009, och Monacos stab har pratat om 21-åringen som deras kommande storstjärna.

Instruktionerna var tydliga att inte lämna tilldelad ”cell” så jag hängde ut genom dörröppningen och försökte få kontakt med Monacos presschef i kaoset. Så fort jag lyckats få ögonkontakt med honom ljudade jag ”Ca-rra-sco”, och pekade på mig själv med vädjande blick.

”No English”, ropade han. ”Spanish”, skrek jag förhoppningsfullt. Carrasco föddes i Ixelles i Belgien men hans mamma är spanjorska och pappan portugis. Jag fick en nickning till svar, och efter en stund kom presschefen tillbaka med en stålande Carrasco i släptåg.

Jag älskar de här stunderna, när man får presentera en ny stjärna för fotbollspubliken där hemma. Han presenterade sig artigt och oförstört och ställde sig till rätta med rak rygg framför kameran, lagkaptensbindel fortfarande på armen, stolt och glad. Lika oförstört talade han från hjärtat och jag hann tänka att jag hoppas ett det dröjer länge innan den ärligheten är bortsuddad av medie- träning och storhetsvansinne.

”Jag kan inte tro att det är sant, tänk att jag fick komma in, att vi vinner med 3–1 och att jag fick göra mål. Hela min familj tittar på den här matchen.”

När Carrasco lämnade mitt intervjurum mötte han Arsene Wenger i den smala korridoren. Wenger var inte glad efter skrällförlusten mot sitt gamla lag och han gick med bestämda steg mot presskonferensen där journalisterna satt med sina motorsågar. Deras blickar möttes och Wenger gav Carrasco en bekräftande nick, ni vet en sådan där ”Det där gjorde du bra, grabben”-nick. Carrasco svarade med ett ”Han ser mig- leende och jag tänkte att han nog knappt förstår hur många som har ögonen på honom just nu. Allt kan förstås hända, men den där kvällen kan mycket väl vara avstampet mot något riktigt stort för Yannick Ferreira Carrasco.

Nu riskerar England att bli utan lag i turneringen. Manchester City måste slå Barcelona på Camp Nou och för Arsenal krävs ett mirakel på Stade Louis II på tisdag. Men det är klart, konstigare saker har hänt, det är ju trots allt fotboll. Det skulle inte förvåna mig om det blir två magiska fotbollskvällar igen nu på tisdag och onsdag, medan jag sitter på flyget från andra sidan jorden och undrar, längtar och önskar jag var där.

Mer läsning

Annons