Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Lekprogram i TV spelar ingen roll – Foppa skulle vinna och jag älskar sånt

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Sundsvall Dragons

Går i konkurs och trots att det var länge sedan jag gick på en match i Sundsvall känner jag ett litet sting av sorg i hjärtat. Dragons bildades under min tid på Sundsvalls Tidning när KFUM Basket 1993 tog klivet upp till högsta serien och samtidigt bytte namn till Dragons. Jag minns draget på läktarna, det enorma engagemanget från den legendariske klubbledaren Anders Jansson och stjärnan Darwyn Alexander som älskades av den nyfrälsta basketpubliken. Det var i Sundsvall som jag på allvar lärde mig att gilla basket. Jag som kom från handbollsmekkat Hudiksvall där basket knappt var existerande föll för det charmiga laget och dess fanatiska publik och har genom åren följt laget på avstånd. När Dragons plockade in en av de största stjärnorna i världen, Scottie Pippen, i ett gästspel under en match i ligan jublade jag. Det var liksom så kaxigt, så osvenskt, så "outside the box". Dragons var rock'n roll och när det första SM-guldet kom 2009 var det ett bevis på att klubben gjort allting rätt. Samtidigt kom de första rykten om ekonomiska problem. Det viskades att vissa spelare hade svårt att få ut sina löner, att problemen funnits i flera år, att projektet var dopat – rent ekonomiskt – men utåt sett gick det ändå som tåget. Ytterligare ett SM-guld, Årets lag på Idrottsgalan och fortsatt full fart framåt.

I dag vet vi att ryktena var sanna, att verkligheten och klubbkassan inte var lika häftig som resultaten. Den här säsongen har varit en lång, trist resa mot avgrunden och det slut brast det. Det är över nu. 

I fredags begärdes Sundsvall Dragons i konkurs. Och idrottslivet i Sundsvall har gått på en rejäl knockout.

2. EM-uttagningen

På onsdag vet vi vilka som får följa med Zlatan och Erik Hamrén till Frankrike i sommar. Det kan bli riktigt spännande. Viktiga laguttagningar har en förmåga att alltid följas av en eller annan skräll. Vad får vi i år? En oväntad petning eller ett överraskande tillskott? Fortsättning följer.

3. Emil Forsberg

Sundsvallsfödde Forsberg, son till legendaren Leif Forsberg, hade en härlig söndag. Med sitt 1-0 i 2-0-matchen mot Karlsruhe såg han till att föra sitt RB Leipzig till Bundesliga för första gången i lagets historia. Klang och jubel förstås, och på onsdag får han ännu en anledning att fira. Då blir Mini-Foppa klar för EM-laget i sommar. Något annat finns inte på kartan.

4. Peter Forsberg

Jag vet att jag är fånig, men jag fick faktiskt rysningar i hela kroppen när Foppa vann finalen i Mästarnas Mästare. Glöden i hans ögon när han kastade de där brinnande facklorna mot det slutgiltiga målet gav så sköna flashbacks till dueller när det verkligen gällde. Trots att han vunnit allt – OS, VM, Stanley Cup – fanns alltså viljan att vinna ännu mera fortfarande kvar i Peter Forsberg. Hela han utstrålade jävlaranamma, koncentration och fokusering. Att Mästarnas Mästare bara är ett lekprogram i tv spelade ingen roll. Foppa skulle vinna. 

Och jag älskar sånt.  

5. Gustav Nyquist

Är namnet på helgens svensk. Inte bara för att han räddade två poäng i VM-premiären mot Lettland. Nyquist vann också världens största kapplöpningslopp natten mot söndagen. Eller nja. Det var förstås inte han själv som vann – utan hästen som bär hans namn. Hästen Nyquist, döpt efter Detroitspelaren, tog hem det prestigefyllda loppet och 10 miljoner kronor till ägaren och hockeyälskaren J. Paul Reddam. "Fräckt", tycker Gustav själv om sin världsbästa namne. Med tanke på hockey-VM får vi kanske hoppas att det är ett gott omen?

6. Fotbollsskandalen

Malmö tilldelades segern med 3-0 efter skandalen på Gamla Ullevi och IFK Göteborg rasar. Jag fattar att regler är regler och säger inget om det, men undrar (som alltid när sånt här händer) varför bara laget och inte personen som kastade in knallskottet bestraffas hårdare?  Helt galet, om ni frågar mig.  

7. Östersund

Tog sin tredje seger i helgen. Lägg till två oavgjorda matcher i bagaget och Östersund har startat sitt allsvenska fotbollsäventyr långt bättre än alla experter trott. Kul!

Mer läsning

Annons