Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Njut Gefle, njut Oremo!

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Ida Björnstad

Jag älskar hennes dialekt, men framför allt så älskar jag den här tjejens medmänskliga engagemang. TV4-profilen från Storuman är tjejen bakom hashtaggen #geborttillsport där man skänker idrottsutrustningar till ungdomar som kanske annars inte skulle ha råd att idrotta. Ida, som blev tolva på Tjejvasan i mars, var just en sådan tjej som liten och när hon gick över mållinjen ringde hennes pappa och bad om ursäkt: "Förlåt Ida för att vi aldrig gav dig chansen". Anledningen var att familjen inte hade råd. Och det var då hon bestämde sig.

I dag har Ida Björnstad skänkt skidorna, stavarna, pjäxor, skidkläderna, ja till med mössan från Tjejvasan (allt till värde av 14000 kronor) så att en 14-åring tjej med begränsad ekonomi får chansen hon själv aldrig fick. Och flera har hakat på. I veckan läste jag om SHL-stjärnan Johan Forsberg i Luleå Hockey som samlat ihop all utrustning efter säsongens slut så att de kunde lånas ut till unga som inte har pengar att köpa (de faktiskt svindyra) hockeyprylarna. Jag kan inte annat än att beundra sånt och jag hoppas verkligen att flera idrottare och föreningar hakar på! Det här är det ultimata exemplet på att "ingen kan göra allt – men alla kan göra något", och allt är Idas förtjänst.

När hon var liten drömde hon att bli skidstjärna men familjens ekonomi tillät inte en satsning och jag förstår att hon i dag undrar över hur bra hon har kunnat bli med tanke på alla tusentals kvinnor hon hade bakom sig under Vasan i mars. Men Ida glöm inte detta: det du har gjort betyder mera för människor än om du hade blivit en landslagsåkare. Du är en vinnare. Kanske större vid sidan om, än där ute i skidspåret. 

2. C2C4Autism

… och apropå att göra saker för välgörenhet: Komikern Måns Möller, tränaren Christer Skog, cyklisten Björn Gebenius och hudiksvallsfödda programledaren Agneta Sjödin startar sin 420 mil långa resa kust till kust över USA på onsdag för att samla in pengar till barn med autism och andra behov. Det går att köpa en sträcka eller bara skänka pengar till fonden. Pengarna går till alla barns rätt att idrotta! 

3. Zlatan

Det spelar ingen roll vad som händer omkring honom; avstängningar, domarbråk, skitsnack… Zlatan är ett unikum. Ju mer omstridd han är, ju mer det rasar omkring honom – desto mera presterar han. I lördags blev det ännu en ligatitel, den 24:e eller vad det nu är, jag har tappat räkningen (och alla räknar ändå olika) och nu kan det väl inte finnas någon som bestrider att han är Sveriges genom tidernas bästa fotbollsspelare? Eller?

4. Johan Oremo

Steget från Zlatan till en forward i Gefle IF är förstås omätbart långt, men man ska gräva där man står och mål som mål om än i en annan värld! Oremo har bara några matcher in i allsvenskan redan slagit klubbrekord som bästa allsvenska målskytt genom tiderna i Gävleklubben och hunnit näta flera gånger – och laget ligger just nu i toppen! För det jublar jag som vill ha ett öppet Norrlandsfönster. Inte ett fönster på glänt, utan vidöppet. Njut Gefle, njut Johan och heja heja!  

5. Johan Olsson

Nästa Johan till hyllning: Jag älskar att Olsson var sur efter i årets sista skidlopp Dundret Runt och inte nöjde sig med en andraplats. Det där med att Daniel Richardsson inte hjälpte till att dra under 50 km-loppet retade Johan Olsson till den grad att han inte kunde hålla sig från att lufta sitt missnöje, och det lovar gott inför framtiden tycker jag. Vi som älskar en av Sveriges bästa åkare genom tiderna och inte vill att han ska lägga av, hoppas nu att han att blev så grinig att han vill ha revansch nästa säsong. Johan Olsson har inte gett besked om Dundret Runt var hans sista lopp i karriären, eller om han satsar om till långloppscirkusen. Kom igen, Olsson. Du kan väl inte sluta som tvåa? (Nudge nudge, know what I mean).

6. Jonas Björkman

Han är van vid semifinaler och fotarbetet har bara blivit bättre sedan det första programmet. Den före detta tennisstjärnan har blivit Mr Grey med hela svenska folket och hur det än går i semin på fredag borde han vara nöjd med det. Vad som helst är bättre än brysselsteget!

7. GIF Sundsvall

Ryktena går att Norrporten arena var fullsatt på premiären. Att folk fick köa för att komma in. Fullsatt i Sundsvall? Det finns mirakel. (Fortsätt så!)

Mer läsning