Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Nu glömmer vi aldrig Kinsey

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Erika Kinsey

Jag erkänner att jag aldrig hört namnet innan, men efter den här helgen kommer jag aldrig att glömma det. 27-åriga Erika från Östersund stod för helgens största friidrottsknall när hon från ingenstans blev den tredje svenskan genom tiderna att hoppa 1,97 i höjdhopp och därmed klara gränsen till VM i augusti. Just när jag tappat hoppet om svensk friidrott i och med Sanna Kallur, Emma Green och Irene Ekelunds skador så kom framtiden och sprang förbi med ett triumferande leende och trots att Sverige ramlade ur den högsta divisionen i det mästerskap som kallas lag-EM blev det en fantastisk svensk friidrottskväll i ryska Tjeboksary. Erika Kinsey, tidigare Wiklund, vann JEM-guld 2007, tog en tredje plats i Finnkampen samma år men lade sen ner satsningen 2009 och flyttade till Oslo där hon istället satsade på damhockey(!). Känslan för sporten fanns inte där längre. Karriären hade gått i stå och Erika tappade sugen på att fortsätta satsa på friidrotten och höjdhopp. En punkterad lunga senare flyttade hon tillbaka till Sverige och Umeå innan hon till slut gifte sig och hamnade i USA där hon fick lusten tillbaka och började träna målmedvetet igen. I maj hoppade hon 1,92 och i söndags slog hon alltså till med ett resultat som är det tredje högsta i världen i år. Hörde jag Rekordmagasinet?

  

2. Angelica Bengtsson

Och apropå comeback. Angelica Bengtssons år är också värd rubriker. Eller vad sägs om detta: 2014 – en karriär som gått i stå och rädsla för att hoppa. 2015 – EM-brons och rekord inomhus i mars och så i helgen ett nytt svenskt rekord i stav och en OS-biljett till Rio! Äntligen har det lossnat för stavtjejen som för ett år sedan grät av förtvivlan på varenda träning. Lärdom: Ge aldrig upp.

3. Zlatan

Lanserar senare i sommar en egen parfym och jag kan inte låta bli att fundera på vad den ska lukta. Låt mig gissa: Som toppnot luktar det säkert distinkt av framgång, kanske med en touch av pengar. Mittennoterna består kanhända av gräs, klacksparkar och hårda armbågar medan basnoterna lämnar dig däckad av tatueringar, pengar och ett leende som kan lysa upp ett rum. Eller?

4. U21-EM

Förlust mot England men inget är kört för de svenska kämparna. Inget är nånsin kört med en sån som John Guidetti i laget. Gammalt djungelordspråk. 

5. Daniel Richardsson

Med tanke på att det är så kallt i stora delar av Sverige känns det helt logiskt att glädja sig åt en vinternyhet! Daniel Richardsson som sa hejdå till längdlandslaget efter den här säsongen har bestämt sig för att inte bara satsa på nya skidteamet Team Exspirit och Ski Classic utan även på de klassiska distanserna på VM eventuellt OS 2018. Tjoho!

6. David Fjäll

Avslöjar att han blivit drabbat av rasism på sin egen arbetsplats, SVT-sporten och jag känner både avsky och ilska. Heder åt Fjäll som står upp för sig själv och vägrar tiga!

7. Lotta Schelin

Alla bara pratar om att Pia Sundhage ska avgå, men spelarna då? Lotta Schelin som har öst in mål i klubblaget fick nu lämna VM efter att gått mållös från fyra matcher. Och efter en närmare titt på FIFA:s statistik har Lotta inte skjutit ett enda skott på mål under hela turneringen. Hade det gällt Zlatan och herrlandslaget hade vi gått i taket – nu får Pia bära hundhuvudet. Jag kan inte låta bli att tycka att det är något snedvridet med det…

Mer läsning

Annons