Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Nu ska vi överrösta "seiern er vår"

/

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Skid-VM

I veckan börjar den norska invasionen av Dalarna. Som jag har längtat! Ja, inte efter norrmännen förstås, men efter skid-VM på hemmaplan i Falun! Sist det var VM i Sverige var 1993 och då var jag på plats och rapporterade om den svenska stafettkraschen och Torgny Mogrens femmilstriumf och så sent som förra veckan var jag orolig för att det skulle mera av krasch än triumf den här gången också. Men så satte Charlotte Kalla in sina hårextensions från Sotji-OS och svischade förbi hela norska eliten i den sista världscuptävlingen och vips! – så känns allt möjligt igen. Har ni tagit semester? Samlat all kompledighet och lagt de sista pengarna på ett hotell i Falun under tio dagar? Det borde ni ha gjort. Inget sportevenemang är roligare än ett längd-VM på hemmaplan (trots att norrmännen säkert kommer att vara lika många som oss!) men med en Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Marcus Hellner och Johan Olsson i slagform finns chansen att åtminstone i något lopp kunna överrösta "seiern er vår" med taktfasta ompa-ompa-vrål på svenska. Bara en sån sak! Skiathlonen på lördag sägs redan vara slutsåld, 38 000 biljetter, och satsade ni inte på det där hotellrummet i Falun är det nu Gävle som är närmaste ort att kunna erbjuda lediga hotellsängar. Vi ses på Lugnet!

2. Zlatan

Ingen idrottsstjärna kan som Zlatan skapa opinion om precis vad som helst och jag älskar när han tar ställning för något större än bara fotboll. Som hans senaste tilltag där han tog en matchavstängning genom att ta av sig tröjan och visa 50 nya namntatueringar. Under ett dygn fick han oss alla att undra innan avslöjandet kom att tatueringarna var fejkade, och att han gjorde det för FN:s räkning och för de 805 miljoner människor som somnar hungriga varje dag. Shit, jag gör vågen för den mannen vilken dag i veckan som helst! Zlatan for president.  

3. Tove Alexandersson

Helgens mest spännande notis hittades på Svenska Orienteringsförbundets hemsida. Tove Alexandersson missade ett VM-guld i skidorientering i helgen för att hon "körde in i ett förbjudet område, något som ledde till att världsettan diskades". Va? Hur? Vadå förbjudet? Hallå, jag vill veta mera!

4. Frida Hansdotter

Gjorde något så osvenskt som att stå pall för förhandstipsen om en VM-medalj. Bravo!

5. Leksand

Får återigen kritik för att de är för dåligt fysiskt tränade, och tja, jag tänker inte säga emot eftersom jag är för dåligt insatt i lagets fysträning. Istället minns jag ett cykelprojekt för två år sedan som rattades av Superklassiker-mannen Lars Erlman och forna skidförbundskaptenen Christer Skog där Hjärtebarnsturen skulle dra in pengar till hjärtsjuka barn. Sträckan mellan Furudal och Leksand cyklades av Leksands andrafemma och det var en hel del snack bland de andra deltagarna om att det skulle gå fort på sträckan med tanke på hur vältränade de var. Istället fick laget se sig frånåkta i backarna mot Rättvik av musikern Kalle Moraeus… Och inget ont om Kalle, han är en väldigt duktig cyklist, men jag tänker att det kanske inte är så konstigt att det blir torsk med 1-4 då och då för Leksandslirarna...

6. Pernilla Wiberg

Kändes klockren intill Andre Pops från alpina VM i Vail och Pillas känsla för snö gav åtminstone mig ytterligare dimensioner inför de olika loppen.

7. Sanna Kallur

Hon kom, sågs, grät – och försvann. Igen. Kallurs högst mogna beslut att skynda långsamt känns förstås klokt och genomtänkt, men långt inne i hjärnan viskar en liten röst något om sista chansen. Jag hoppas att den har fel.

Mer läsning