Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kung Emil knäckte Northug vid slottet

(Ny version) Till slut bröts förbannelsen i Slottssprinten. Emil Jönsson tog den första svenska herrsegern i världscuptävlingen.

– Absolut den skönaste segern på hela året, försäkrade sprintmästaren.

Annons

Men för sprintvärldsmästaren Marcus Hellner kanske säsongen är över. Han bröt Slottssprinten med halsont.
Slottssprinten, som inleder längdskidåkarnas finalvecka i världscupen, blev en kamp mellan Sverige och Norge och en kamp mellan vallat och ovallat.
Emil Jönsson var en av få som satsade på klassiska skidor med fästvalla. Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Jesper Modin och många andra satsade på att staka sig runt Kungliga slottet och den korta banan, 1 040 meter, på fristilsskidor.
Det ger bättre glid. Men suger mycket kraft uppför. Framför allt i Slottsbacken med sin tunga uppförsbacke mot målet.
Mot Jönsson räckte ingenting.
– Skönt när en taktik går hem. Stakning sliter nåt enormt på armarna. Jag tänkte jag skulle köra på fästvalla så länge som möjligt.
– Det avgörande var semifinalen. Hattestad var snabbast att staka av alla i dag. Att jag kunde ta rygg på honom där och vinna gav självförtroende.
Ola Vigen Hattestad var överlägset snabbast i tidskvalet. Men när Emil Jönsson slog honom i semifinalen satsade han på att köra med vallade skidor i finalen.
– Jag var ju tvungen att pröva något annat, sade Hattestad.
Norrmannen blev slagen i finalen också, liksom VM-kungen Petter Northug som var närmast svenskan.
– När jag såg semin med Emil och Ola förstod jag att det skulle bli tufft. Och när Emil var bredvid mig in till upploppet i finalen förstod jag att han skulle bli för stark, sade Northug, som inte hade några tankar på att själv byta till klassiska skidor.
– Nej, jag är så jävla dålig på att spurta med diagonalåkning. Det funderade jag inte ens på.
Northug var hårsmånen från att vinna Slottssprinten med ovallade skidor förra året. Nu blev han tvåa – liksom i VM efter en svensk.
– Jag har längtat efter den här segern, sade Jönsson. Det här är en favoritbana. Jag har ofta åkt bra här men inte fått kliva överst.
Jönssons egen fanklubb från Årsunda fick till slut se sin hjälte vinna i hemmaspår. Segern i sprintcupen, för andra året i rad, säkrade han redan i Lahtis förra helgen.
I Stockholm tog han sin sjätte sprintseger av åtta möjliga i vinter. Jesper Modin var fyra, hans bästa placering efter fem sjätteplatser i vinter.
Jönsson får med sig 60 bonussekunder till avslutningen i Falun i veckoslutet, men kommer knappast att ha med segern i finaltouren att göra. Sådana förhoppningar hade Marcus Hellner, men troligen kommer han inte ens till start i Falun. Hellner körde tidskvalet, men hans plats var tom i kvartsfinalen.
– Jag har fått ont i luftrören. Nu känns det inget vidare, sade Hellner som tar beslut på torsdagen om han hoppar av finaltouren redan före Falun-tävlingarna.

Mer läsning

Annons